Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hjälp oss med säsongsampassade mackor!  (läst 2512 gånger)

Hamstern

  • Inlägg: 45
  • jodå en hamster är jag allt, men bara lagom
    • Västergötland
hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« skrivet: 03 jan-13 kl 13:54 »
Hej alla goa glada!

min sambo och jag har ett litet café/restaurang på landet och vi vill nu med krafttag utveckla vår verksamhet mot ett mer hållbart håll... vi vill försöka säsongsanpassa maten så gott det går och kruxet är då tidig vår...vi öppnar i slutet på mars, och vad finns det för grönsaker och mat man då kan servera? från midsommar och hela hösten är ju inget problem då skafferiet är knöfullt men just tidig vår...vad gör man då?

och det här med tomat och gurka kulturen...den syns störst på smörgåsarna...vad ska vi ha istället för tomat och gurka på mackan???
Våra smörgåsar behöver en reäl uppryckning men hitills ha de sett ut såhär:

ostfralla, med ost givetvis och sallad, tomat och gurka. gärna lite ärtskott (dessa kan man ju faktiskt få fram även tidig vår)

skinksmörgås, skinka, sallad, tomat, gurka och en senapsdressing

leverpastejsmörgås, med leverpastej, sallad, tomat och gurka!!!! :o (ibland innlagd)

och räkmacka....med tomat och gurka!!!!

och till sist, senaste tillägget viltmacka med rökt vilkött, pepparotscreme och sallad, rödlök och tomat...gärna persillja...

så vad gör vi???

Vad brukar ni ha på era mackor? vad brukar ni äta som är i säsong tidigt på våren?

HJÄLP!!!

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #1 skrivet: 03 jan-13 kl 13:58 »
knaperstekt bacon med coleslaw är kanske bra såhär dags på året? nån lök/kycklingröra med curry? eller strimlad skinka isf kyckling. en klassiker på mackan är ju äggsallad - med lite inlagda grönsaker på? kesellaröra med örter är ju nåt jag minns kärt från min barndom. rödbetssallad med köttbullar. allt som är inlagd eller går att lagra länge som man gör en röra eller sallad av med nån slags proteinkälla som kött och ägg t ex.
« Senast ändrad: 03 jan-13 kl 14:01 av LillaSophie »
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

LimJans

  • Inlägg: 9189
    • Dalarna
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #2 skrivet: 03 jan-13 kl 14:01 »
Spana in http://säsongsmat.nu/ eller vilken säsongskalender som helst :)

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #3 skrivet: 03 jan-13 kl 14:04 »
jaaa, sillsallad på macka. eller nån god kräft/räk/fiskröra. röra på rökt sik t ex?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

anlet

  • Inlägg: 91
    • Närke
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #4 skrivet: 03 jan-13 kl 14:09 »
Varför inte varva sortimentet med varma mackor och toast.

Hamstern

  • Inlägg: 45
  • jodå en hamster är jag allt, men bara lagom
    • Västergötland
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #5 skrivet: 03 jan-13 kl 14:23 »
ååå vad jag älskar Alternativ! tack alla ni som bryr er så och svarar!

det är så skönt med lite nya idéer! varma mackor känns inte så aktuellt, eftersom vi har ett plutte kök och inte plats för fler aparater...men det här med inläggningar är ju helt klart aktuellt!

det som blir jobbigt med att göra sånt här för almänheten, är att det får nte bli för rörigt för kunderna, utan de bör nog kunna få tag i ungefär samma "produkt" under hela säsongen...så förändringarna kan nog inte vara gigantiska...sen är det ju det här med utseendet...leverpastej med ättiksgurka är ju jätte gott...men det blir lätt lite tråkigt för ögat...inte mycket färg precis... :-\

jag är så tacksam för alla svar hittils! Tack!

Fru Bergman

  • Inlägg: 61
    • Västergötland
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #6 skrivet: 03 jan-13 kl 14:29 »
Rivna morötter, ev. blandade med klippt apelsin är jättegott på macka. Riven/finskuren vitkål går att variera i det oändliga med äpple eller lingonsylt eller apelsin..... jättegott!
Riven squash...ser roligare ut med några persiljekvistar på.... bara tunna äpple eller päronskivor... de måste dock läggas på presic före servering. (Mörknar annars)

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #7 skrivet: 03 jan-13 kl 14:41 »
Groddar är en annan möjlighet. Går hela året, men kanske särskilt på våren. Går att grodda massor med frön och det blir som små primörer. Går att kombinera med vad som helst. Det går att grodda stora mängder på en mycket liten yta. Gäller att man har tillgång till vatten och avlopp och hyfsat jämn temperatur.

Det går också fint att "spira" på våren. Då odlar man upp lite längre i låga odlingsbehållare. Blir mer färg och smak. Exempelvis krasse eller senap. Kräver ljus och utrymme.


LimJans

  • Inlägg: 9189
    • Dalarna
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #8 skrivet: 03 jan-13 kl 14:44 »
Groddar är en annan möjlighet. Går hela året, men kanske särskilt på våren. Går att grodda massor med frön och det blir som små primörer. Går att kombinera med vad som helst. Det går att grodda stora mängder på en mycket liten yta. Gäller att man har tillgång till vatten och avlopp och hyfsat jämn temperatur.

Det går också fint att "spira" på våren. Då odlar man upp lite längre i låga odlingsbehållare. Blir mer färg och smak. Exempelvis krasse eller senap. Kräver ljus och utrymme.

Groddar är ju sjukt gott!  :D

K@rene

  • Inlägg: 181
  • Ønsker kontakt med alt.bönder i Väst-Värmland.
    • Värmland
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #9 skrivet: 03 jan-13 kl 14:52 »
Om du har några mackar som är dom samma hela året om (mer el mindre), så kan du vel ha några som er mycket säsongbetonade   ???

Om du legger inn och syrar (mjölksyrejäsning) kan du få fantastiska färger; syrade rödbetor har den underbaraste röda - syrad vitkål er mycket läckert vit - syrad svamp
Mindre arbete enn man tror!

Annars håller jag med om at alt som är innlagd ju är en sorts säsong-grönt här i nord.
Jag har lagt inn en hel del små grönsaker på olja oxå, passar jättebra med mackor.

Lycka till!   :D

Gård i V-Värmland - 5 katter och 6 tuppar&höns - skog och mark - reser mellan världen och landet

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #10 skrivet: 03 jan-13 kl 15:23 »
Skall man hårddra det finns det i princip  inga grönsaker på senvintern, men det man brukar anse som acceptabelt är kål, vintersquash, lök och rotsaker, då dessa går att odla i Sverige och lätt kan lagras.
I övrigt kan man använda sig av groddat, spirat och babyleafs eller konserver och inläggningar.
Det är ju detta som är poängen och tjusningen med säsongsanpassat, tomater och jordgubbar äter man på sommaren när dom kan fås solmogna och aromatiska.

Själv äter jag mest vitkål, lök, morötter, syrade grönsaker  och torkade bönor som sallad och även om det är gott är det skönt när våren kommer och det börjar växa i landen, det som kommer först är asiatiska blad, kirskål, nässlor och övervintrad salladslök. Just kirskålen blir en riktig delikatess om man ställer en svart balja över dom, då blir dom väldigt krispiga och saftiga, annars tycker jag kirskål är lite träigt och trist.

Tror du på din ide så våga driva den, jag tror kunderna tål mer än du tror och precis som K@rene skrev kan du ha några basmackor och ta ut svängarna på andra.

Peppiga Pia

  • Inlägg: 180
    • Skåne
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #11 skrivet: 03 jan-13 kl 15:56 »
Något jag har börjat göra nu på vintern är egen färskost. Det finns säkert hur många sätt som helst att göra det, men jag häller bara a-fil i ett kaffefilter och låter stå någon dag i skafferiet och låter vasslen rinna ner i en kopp under. Har dock hört att man inte ska ta engångsfilter, eftersom filen kan lösa upp limmet. Sedan har jag märkt att det är svingott att bara klippa ner frysta basilikablad i den färdiga färskosten, otroligt snabbt och lätt att göra. Fast det kanske är lite svårare att göra i större skala.. Och vad man sedan ska ha på färskosten är ju en annan sak, jag brukar bara ta den som den är. Det är så gott i all sin enkelhet, men det kanske ser lite tråkigt ut. Kanske kan funka med skivade ägg?
Pesto kanske också kan vara ett alternativ, det går ju att göra när det är säsong och sedan frysa ner. Kanske kan vara gott med någon form av rökt skinka eller kalkon ovanpå :)

Ingelavw

  • Inlägg: 475
  • hundar,katter,fåglar,en gris
    • Uppland
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #12 skrivet: 03 jan-13 kl 15:56 »
egen rödbets sallad och köttbullar?
göra en smarrig morotssallad med en vinigrett och solrosfrön... serverat med feta ost på macka?
vitkåls sallad ala pizza sallad och skinka.... persilja.
rivna rödbetor med pepparot och chremfraisch kokt skinka och dill
riven kålrot med vitlök  serverat med persilja och skinka eller ost?
Rödlök,skinka,ost persilja?
Leverpastej med ett vitkåls sallad?
potatis sallad med nåt kött?
Ansjovis och ägg och hackade rödbetor?
Sill macka,med ägg och dill, rödlök,skivad kall potatis.
rökt fisk med dill och skivad kokt potatis och en senaps sås?.. dill och citron?
hummus och inlagd paprika?
fiskrom chremfraich och rödlök,och tunnt strimlat vitkål.
räk macka så klart med en mass dill :-)
Trots mina handikapp,försöker jag ta vara på livet. Djuren gör det enklare.

LimJans

  • Inlägg: 9189
    • Dalarna
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #13 skrivet: 03 jan-13 kl 15:59 »
egen rödbets sallad och köttbullar?
göra en smarrig morotssallad med en vinigrett och solrosfrön... serverat med feta ost på macka?
vitkåls sallad ala pizza sallad och skinka.... persilja.
rivna rödbetor med pepparot och chremfraisch kokt skinka och dill
riven kålrot med vitlök  serverat med persilja och skinka eller ost?
Rödlök,skinka,ost persilja?
Leverpastej med ett vitkåls sallad?
potatis sallad med nåt kött?
Ansjovis och ägg och hackade rödbetor?
Sill macka,med ägg och dill, rödlök,skivad kall potatis.
rökt fisk med dill och skivad kokt potatis och en senaps sås?.. dill och citron?
hummus och inlagd paprika?
fiskrom chremfraich och rödlök,och tunnt strimlat vitkål.
räk macka så klart med en mass dill :-)

*kurr i magen av alla goda förslag*

Hamstern

  • Inlägg: 45
  • jodå en hamster är jag allt, men bara lagom
    • Västergötland
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #14 skrivet: 03 jan-13 kl 16:13 »
åh det här är ju underbart! nu börjar det rotera i skallen...får börja exprimentera här hemma :)

jag är glad för alla råd!  :D

jörmundur

  • Inlägg: 460
    • Medelpad
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #15 skrivet: 03 jan-13 kl 16:31 »
gräslök o gräddfil... alla andra har redan sagt allt jag kan komma på...

Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

Malines här igen

  • Gäst
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #16 skrivet: 03 jan-13 kl 16:44 »
Det har sagts förut men tål att sägas igen: groddar groddar groddar skott groddar groddar groddar. Och inlagd paprika, rödbetor, tomater är färgrikt så det förslår. Och man kan odla mangold inne året om. Och spenat. Och sallad. Och kryddor som persilja, basilika och timjan.

hajens

  • Inlägg: 545
    • Skåne
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #17 skrivet: 03 jan-13 kl 17:48 »
möjligheterna är ju oändliga, frågan är nog mer hur ni vill profilera er.
Att göra affär på bra mackor är nog väldigt gångbart. Alltifrån rökt sik på knäckebröd, kavring med hummus och champinjoner stekta i lite sesamolja och flingsalt. Skånepepparkaka med camenbert och tomatmarmelad, fetaostbaguette, grovt bröd med en bit inlagd sill på. Ljummen macka med kalkon och smält cheddarost.

Kör i vind, mackor kan man göra väldigt attraktiva om man tänker utanför äckliga röror i vitt bröd.
Svensk gul anka, hedemorahöns och kopparmaran
http://billinge22.hemsida24.se/

Sjaunja

  • Inlägg: 5689
    • -
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #18 skrivet: 03 jan-13 kl 17:59 »
På mitt kafe vande jag kunderna att hellre köpa våfflor än mackor. Det är stor vinstmarginal på våfflor jämfört med mackor och mindre svinn. Överblivna mackor går ju inte att sälja nästa dag. Jag hade matiga våfflor med salt smet. Serverade dem med en sallad och goda röror. Pepparrotsröra med renkött, skagenröra, sikröra, västerbottenoströra m.m. Det blev väldigt omtyckt!

 

Megasen

  • Inlägg: 13
    • Skåne
SV: hjälp oss med säsongsampassade mackor!
« Svar #19 skrivet: 10 jan-13 kl 11:59 »
Något som kan vara ett alternativ är scones med smör och hemkokt sylt/marmelad och en stark ost, samt säsongens grönsak/rotfrukt som tilltugg. Du har ju fått jättemånga bra förslag, allt från groddar till morot!
Har ni svårt att baka, så ta ett gott surdegsbröd och gör samma sak.

Om ni har möjlighet att koka egen sylt/marmelad kan ni ta tillvara allt från morot till squashmarmelad. Då använder man tills det tar slut och sedan tar man nästa burk... Dagens erbjudande!

Bor mitt i stan med familj, hund, katter och höns.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

541 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser