Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ett bra bröd.  (läst 3252 gånger)

jimvidar

  • Inlägg: 63
  • Perenner och mat som största intressen.
    • Uppland
Ett bra bröd.
« skrivet: 03 jan-13 kl 13:38 »
Detta bröd kallas Nils Emils Lingonlimpa.
Brödet blir saftigt och hållbart tack vare skållning och linfrön.


Dag 1:
4 dl varmt vatten
1 dl vete-kross
1 dl råg-kross
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1 dl russin hackad eller torkad frukt
2 dl lingonsylt
3 tsk malen kummin eller andra brödkryddor
3 tsk salt
Ovanstående blandas och täcks med bakduk eller gladpack
Dag 2:
2 påsar torrjäst
20 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda torrjäst och mjöl  i en degbunke.
Tillsätt blandningen från dag 1 och därefter ljummet vatten.
Arbeta degen i  7-10 minuter tills den fortfarande är lite kladdig men släpper bunken.

2. Forma tre limpor (man gör det lättast genom att hälla ut degen på mjölat bord,
dela den med degskrapa och forma med lite olja på händerna).
Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersförsedd plåt. Låt jäsa under duk i 25 minuter.

4. Grädda på ugnens näst nedersta fals i ca 45 minuter. Knacka lätt på undersidan.
 Låter det ihåligt är bröden färdiga. Pensla med vatten så blir skorpan inte så hård Låt svalna på galler under duk.
http://veganen.blogspot.se/2012/10/seitanstek-i-ugn.html
« Senast ändrad: 03 jan-13 kl 13:56 av jimvidar »

LimJans

  • Inlägg: 9143
    • Dalarna
SV: Ett bra bröd.
« Svar #1 skrivet: 03 jan-13 kl 13:42 »
Det ska jag testa! :) Men man ska alltså "skålla" med ljummet vatten istället för skållhett vatten?

Mayla

  • Inlägg: 48
    • Västergötland
SV: Ett bra bröd.
« Svar #2 skrivet: 03 jan-13 kl 13:42 »
Låter gott, måste testas fast utan russinen, tack  ;D

 

jimvidar

  • Inlägg: 63
  • Perenner och mat som största intressen.
    • Uppland
SV: Ett bra bröd.
« Svar #3 skrivet: 03 jan-13 kl 14:10 »
Jennifer. Slarvigt av mig att inte ändra i receptet. I originalreceptet så skall man ha ljummet vatten i deg 1, jag har provbakat "skållat" med varmt vatten istället för ljummet och tycker att brödet blir saftigare av detta.
I originalreceptet så står det även att man skall använda kokande vatten i deg 2, jag tycker att degen blev enklare att hantera när jag använde ljummet vatten istället, risken att ta död på jästen minskar ju också när man använder ljummet vatten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

505 gäster, 2 användare (1 dolda)
matematiker

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser