Detta bröd kallas Nils Emils Lingonlimpa.
Brödet blir saftigt och hållbart tack vare skållning och linfrön.
Dag 1:
4 dl varmt vatten
1 dl vete-kross
1 dl råg-kross
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1 dl russin hackad eller torkad frukt
2 dl lingonsylt
3 tsk malen kummin eller andra brödkryddor
3 tsk salt
Ovanstående blandas och täcks med bakduk eller gladpack
Dag 2:
2 påsar torrjäst
20 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda torrjäst och mjöl i en degbunke.
Tillsätt blandningen från dag 1 och därefter ljummet vatten.
Arbeta degen i 7-10 minuter tills den fortfarande är lite kladdig men släpper bunken.
2. Forma tre limpor (man gör det lättast genom att hälla ut degen på mjölat bord,
dela den med degskrapa och forma med lite olja på händerna).
Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersförsedd plåt. Låt jäsa under duk i 25 minuter.
4. Grädda på ugnens näst nedersta fals i ca 45 minuter. Knacka lätt på undersidan.
Låter det ihåligt är bröden färdiga.
Pensla med vatten så blir skorpan inte så hård Låt svalna på galler under duk.
http://veganen.blogspot.se/2012/10/seitanstek-i-ugn.html