Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Låta yoghurt stå framme?  (läst 6998 gånger)

aomori

  • Inlägg: 1
    • Södermanland
Låta yoghurt stå framme?
« skrivet: 16 dec-12 kl 17:46 »
Jag vill göra min mage och mitt immunförsvar lite gladare och äter därför probiotika i pillerform. Kom att tänka på att man kanske ska låta yoghurt/dophilus (eller liknande) stå framme i en dag eller två och låta bakterierna få föröka sig, så har man en hemmagjord probiotika.

Fråga:

Blir det en bakterietillväxt om man låter vald mejeriprodukt stå framme?
- I så fall, minskar laktosinnehållet då så att man får ett lägre kolhydratinnehåll?
Går det att "fetta upp" innehållet i en befintlig yoghurt, typ hälla i en del vispgrädde och sedan låta kulturen göra alltsammans till yoghurt?

Jag är tacksam för minsta lilla svar :-)

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Låta yoghurt stå framme?
« Svar #1 skrivet: 16 dec-12 kl 19:10 »
De nyttiga bakterierna är de som gjort om mjölken till fil/yoghurt. I samband med det förbrukade de (en del av) mjölksockret. Låter du yoghurten stå framme så förbrukas nog mer laktos, men du riskerar också att andra mindre nyttiga bakterier tar över. Inte så bra. Dessutom kommer nog yoghurten att dela på sig, så att det blir vassle och färskost. Du kan då sila ifrån vasslen.

Du kan ganska enkelt göra din egen yoghurt. Även med extra tillsats av grädde. Termos är bra för att hålla värmen.

Här beskrivs hur: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Mejeriprodukter/Kulturmj%C3%B6lk%2F%2FSurmj%C3%B6lk
« Senast ändrad: 16 dec-12 kl 19:19 av sɹǝpuɐ »

 

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Låta yoghurt stå framme?
« Svar #2 skrivet: 16 dec-12 kl 19:28 »
Till att börja med så är det ju INTE samma bakterier i din probiotika, som används för att fermentera mjölkprodukter. De bakterier som valts ut att för att användas som probiotika skall vara optimala för att binda till mag-tarmkanalen och leva där, de har alltså ofta isolerats från mag-tarmkanalen från djur eller människa. De fungerar oftast inte alls speciellt bra i mjölkprodukter!

Sedan gäller det alltid att odla bakterierna vid rätt temperatur, att bara låta det stå i rumstemperatur, kan fungera om just de bakterier man tillsätter har optimal tillväxttemperatur just vid rumstemperatur.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

458 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser