Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tunnbröd  (läst 8754 gånger)

jim.be@telia.com

  • Gäst
Tunnbröd
« skrivet: 28 jan-05 kl 10:05 »
Hej.

Jag har blivit med vedeldad bakugn och skulle behöva ett recept på tunnbröd.
Vad jag vet är att man ska hälla ljummet vatten på rågsikt,blanda i jäst och sirap vänta till nästa dag.
Dag 2 blanda i vetemjöl.
Vad jag saknar är mängderna.


Elmi

  • Inlägg: 345
  • Bint ä intä så bint ä uossint
    • Dalarna
Re:Tunnbröd
« Svar #1 skrivet: 29 jan-05 kl 01:00 »
Koka potatis med skal på kvällen, länge och på låg värme. Skala, lägg tillsammans emd papper så de inte blir blöta. Eller skalade man på morgonen kanske? Börja elda på kvällen också på själva bakhällen, så att temperaturen i ugnen blir jämn och bra. På morgonen kasar man askan åt sidorna och eldra jämnt runt kanten i ugnen. ...Sen mosar man potatieten i en kvarn eller äppelmossil eller hushållsassistent. Blanda en näve potatismos med en näve vardera korn-råd och vetemjöl. Ungefär, testa. Jäst eller vatten har jag aldrig varit med om. Kavla. Grädda. Simsalabim. Recept från Sys-gården i Mora.
-Lina
Det man vill är ibland något annat än det som är.

wildaa

  • Inlägg: 75
    • Norrbotten
Re:Tunnbröd
« Svar #2 skrivet: 30 mar-05 kl 07:57 »
Här kommer gammelmormors recept på norrbottniskt tunnbröd!
 2,5 l mjölk
2,5 l vatten
1 pkt jäst
1 dl olja
5 nypor salt
3 dl kornmjöl
6 dl grovt rågmjöl
27 dl vetemjöl
resten rågsikt

blanda jäs och baka i din ugn! Njut som blöta,smolanedi eller till surströmmingen......
På eftervärmen bakar du underbara pizzor!

Här kommer ett recept på mjukkaka/tilla som du också kan baka i din ugn.
5 l mjölk
3 pkt jäst
1 flaska sirap
500g smör
1 påse vetemjöl
resten rågsikt.
Jag brukar tillsätta fänkål eller andra brödkryddor men det är ju en smaksak.
Lycka till med ditt bak
Lena
Storfamiljs mamma med intresse av alternativa vägar i livet ;0) Har höns, katter och hundar utöver ungar och make......

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Tunnbröd
« Svar #3 skrivet: 30 mar-05 kl 12:03 »
Tunn bröd är som palten. Varje husmor har sitt eget recept.

Men är det någon som har recept på tutull, eller tuttull kanske det stavas?

markatta

  • Gäst
Re:Tunnbröd
« Svar #4 skrivet: 22 jun-05 kl 20:02 »
Hej.
Min farmor tog med sig sitt tunnbrödrecept i graven så jag är bara glad ju mera recept jag kan lägga vantarna på ;)
Här är ett lite annorlunda men ypperligt gott recept som jag brukar baka i min ugn. Självklart är det inte samma sak som bröd bakat i vedeldad bakugn och det saftas i munnen på mig när jag tänker på det här brödet med mjölfis på.......

till cirka 30 "kakor":
125 g smör/margarin
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
3 dl vatten
25 g jäst
3 dl mjölk
2-3 msk dragon
2-3 msk oregano
15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. smält smöret och tillsätt sirap, vatten och mjölk och värm till fingervärme.
2. Blanda alla "torra" ingredienser i ett litermått (använd inte allt mjölet lite måste vara kvar till utbakningen)
3. Lös jästen i degspadet och blanda ner alla torra ingedienser. Låt vila i ca 30 min.
4. Dela degen i ca 30 "bullar" (om man knådar dem runda som bollar först är det lättare att få runda bröd när man kavlar sedan). Kavla ut "bullarna" till tunna kakor ca 20 centimeter i diameter. Borsta bort mjölet och nagga väl. Grädda ca 3 minuter och om du har en elugn ska de gräddas längst upp på 275 grader.

Nina W

  • Inlägg: 4105
    • Värmland
Re:Tunnbröd
« Svar #5 skrivet: 30 dec-05 kl 15:51 »
Korntunnbrød ønskas!

Går det att baka tunnbrød med enbart kornmjøl, eller i alla fall till større delen kornmjøl?
I så fall vill jag gærna ha ett recept.

Nina W


Staina_

  • Inlägg: 33
    • Dalarna
Re:Tunnbröd
« Svar #6 skrivet: 27 feb-06 kl 23:04 »
det är fel !man ska hälla kokande vatten på rågsiktet annars blir det inge bra! >:( ;D :P :)

 

Johone

  • Gäst
Re:Tunnbröd
« Svar #7 skrivet: 21 aug-07 kl 07:58 »
Här kommer gammelmormors recept på norrbottniskt tunnbröd!
 2,5 l mjölk
2,5 l vatten
1 pkt jäst
1 dl olja
5 nypor salt
3 dl kornmjöl
6 dl grovt rågmjöl
27 dl vetemjöl
resten rågsikt

blanda jäs och baka i din ugn! Njut som blöta,smolanedi eller till surströmmingen......
På eftervärmen bakar du underbara pizzor!


I dag när det ska bakas tunnbröd så ska jag testa detta receptet...och pizzor ska det bli också!
 :)
« Senast ändrad: 21 aug-07 kl 08:00 av Sesam »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

602 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser