Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rena sjövatten  (läst 15852 gånger)

Nepsun

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
Rena sjövatten
« skrivet: 12 dec-12 kl 22:10 »
Hej, hoppas någon kan svara på detta:

Vi har en stuga vid en insjö i Västergötland. Finns ingen brunn, ingen el, ingen väg. Vi brukar ta med dricksvatten i 5-litersdunkar och så diskar vi och tvättar oss i det rena sjövattnet. Naturligtvis finns det bakterier i sjövattnet, dessutom är det brunt av humus, alltså vill vi inte dricka det.  Hos en bekant i stan har jag nu sett en sådan här DAFI filterkanna: http://www.dafi.info/en/our-products/filtering-pitchers/astra-30-l/ Nu funderar jag på om den skulle passa för att rena sjövatten? Har någon provat?

Brasa

  • Inlägg: 140
    • Västmanland
SV: Rena sjövatten
« Svar #1 skrivet: 12 dec-12 kl 22:12 »
Köp en watermaker för båtbruk så får du rent vatten :)
Ja vad ska vi börja?

Broberg

  • Gäst
SV: Rena sjövatten
« Svar #2 skrivet: 12 dec-12 kl 22:21 »
Gräv en brunn nära sjökanten? Har för mig att det inte är så många meter de räknar för att det ska vara renat. Snoka lite om avstånd mellan avloppsanläggningar och brunnar.

Nepsun

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
SV: Rena sjövatten
« Svar #3 skrivet: 12 dec-12 kl 22:25 »
@brasa: En Watermaker behöver väl el? Dessutom verkar de dyra. Stugan har varit plågad av inbrott så där kan inga dyra apparater förvaras. Eller finns det någon enklare variant?

@Lopt: Att gräva en brunn blir för stor arbetsinsats, jag vill bara ha en enkel lösning som kan ge mig några liter vatten några gånger om året.

Brasa

  • Inlägg: 140
    • Västmanland
SV: Rena sjövatten
« Svar #4 skrivet: 12 dec-12 kl 22:28 »
då finns ju handpumpade lösningar för camping.
Jo en watermaker behöver el men det finns för 12volt & ja dom är inte gratis från en 14000kr
Ja vad ska vi börja?

Tickelitack

  • Inlägg: 176
    • Södermanland
SV: Rena sjövatten
« Svar #5 skrivet: 12 dec-12 kl 22:32 »
Är tveksam till filterkannorna...letade ett bra tag på hemsidan för att hitta hur de fungerade. Jonbytesmassa för att få vattnet mjukt (minska kalkutfällningar) och aktivt kol. Skulle du dricka sjövattnet efter att ha slagit det genom ett kaffefilter med krossad grillkol och en nypa salt? Samma funktion? men inte riktigt lika förfinad.

Watermaker bygger på omvänd osmos fungerar bra att göra dricksvatten av havsvatten och tar bort det mesta i föroreningsväg, de jag sett har varit kombinerade med UV filter.

Går det att gräva en brunn? Är det inte alltför grov morän, sand, silt eller liknade så borde det funka strax över högsta rimligen tänkbara vattennivå i sjön. Några brunnsringar, handlar det om små uttag ett klent rör eller en brunnspets som slås ned.
« Senast ändrad: 12 dec-12 kl 22:35 av Tickelitack »

 

Nepsun

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
SV: Rena sjövatten
« Svar #6 skrivet: 13 dec-12 kl 21:56 »
Någon grävning eller liknande blir det inte, det är 30 år för sent :-).

Aktivt kol är ju effektivt så det tror jag nog på men hur länge räcker en sådan patron? Det var det jag tänkte att någon provat.

Det finns en elektrisk lösning som jag kan tänka mig och det är Steripen http://www.steripen.com . Kanske man ska ha en filterkanna + en Steripen? Pennan kan man ju ta med sig i fickan. Men i vilken ordning ska man använda dem? Filtrera först + Steripen efter?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

435 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser