Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?  (läst 2717 gånger)

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
jag har planer på att skaffa kor och i ladugården finns det en gammal båspall med foderbord, och rester kvar av vad som ser ut som anordning för uppbindning. Jag har ingen bild nu men det ser ut som trädetaljerna är formade som ett "V" där kon ska sticka genom sitt huvud för att äta från foderbordet. På sidorna om V:et så är det helt öppet, så jag antar att man behöver sätta upp någonting där så att inte kon sticker genom huvudet vid sidan.
Som jag förstår det så ska man kunna bygga så att dessa "V:n" ska kunna fixera kons huvud genom att man flyttar på ena träskenan och spänner fast den i ett tajtare läge. På nuvarande konstruktion kan man dock inte göra på detta sätt. På en av ätfronterna kan man flytta litegrann på en träskena, men inte tillräckligt mycket för att det skulle kunna fixera ett ko-huvud (det blir fortfarande för brett). Det kan vara praktiskt att kunna fixera kon om den t.ex behöver undersökas av veterinär eller liknande.
Jag har egentligen ingen lust att lägga pengar på någon dyr ätfront med fixering, utan tar hellre emot tips o råd på hur man kan snickra detta av trä, gärna ritning på det om någon har! :)

siken

  • Inlägg: 166
    • Blekinge
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #1 skrivet: 15 nov-12 kl 20:57 »
Jag skall försöka illustrera hur en låsbar foderhäck i ekebrädor ser ut i vår lagård:

Två snedställda brädor till vänster och två till höger. På den ena finns en lös bräda fastsatt med genomgående bult nedtill. Överdelen sticker uppgenom en vågrät bräda som går att föra i sidled, så att "låsbrädan" för samtliga ätöppningar kan stängas samtidigt.
      __
___\_\________________
\  \   \x\            /  /   /  /
  \  \   \x\        /  /   /  /
    \  \   \  \    /  /   /  /
---------------------------

På nästa bild är brädan förd åt höger och kon sitter fast.
                   __
_________/_/________
\  \   \  \    /x/   /  /   /  /
  \  \   \  \/x/   /  /   /  /
    \  \   \  \/   /  /   /  /
---------------------------
« Senast ändrad: 15 nov-12 kl 20:59 av siken »
Föder upp myskankor, åsbohöns och gutefår

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #2 skrivet: 15 nov-12 kl 22:29 »
Tack så mycket siken!
Den beskrivningen förstod jag :) Ska visa för händig sambo som förhoppningsvis kan få till något bra av det hela. :)

är det så att någon har riktiga bilder från liknande konstruktion är det fortfarande intressant att få se. Gärna närbilder på detaljer av hur den vågräta brädan och låsbrädan sitter fast och så vidare... ;)

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Foderbord
« Svar #3 skrivet: 16 nov-12 kl 08:34 »
Innan ni gör något: 1.mät hur hög foderbords kanten mot båspallen är?  2. Mät själva båspallens längd?  Dom två sakerna bestämmer vilken sorts foderbords inredning ni får ha numer! T.ex är kanten för hög/får man inte ha kortbås grind. Är kanten för hög/eller om man använder låsbar grind måste båspallen ha långbåsmått. (Gamla ladugårdar brukar ha båda felen).
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #4 skrivet: 16 nov-12 kl 08:58 »
Jag vet redan att foderbordet är för högt för att det ska godkännas för kortbås tyvärr. (Kossan kommer nog inte kunna använda utrymmet vid foderbordet när hon ska resa sig) Båspallen är fört kort för att vara godkänt minimått för långbås. :( Och vi hyr denna gården så det blir inga stora renoveringar eller liknande.
Men jag tänkte satsa på småväxta kor (fjällnära/jersey) som faktiskt passar till måtten och hoppas att det finns kontrollanter som inte är nitiska med det hela.
Betyder detta att det inte spelar nån roll om vi tillverkar fixeringsgrindar eller gör nån annan variant?

Galopp

  • Inlägg: 477
    • Uppland
    • Gladafriskadjur
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #5 skrivet: 16 nov-12 kl 10:48 »
Kontakta kontrollanten innan i skaffar några kor annars kan det bli väääääääldigt dyrt. Ha en nära kontakt vi mail. Allt måste dokumenteras och kontrollera att den ni talar med även har talat med sina kollegor. Det måste naturligtvis handla om en djurskyddsinspektör när du talar om kontrollant.
Risken om de nu tycker att de kanske kan godkänna det hela är att de kommer ut och då måste all din djurhållning vara tipp topp om du har otur. Det finns naturligtvis bra inspektörer men en del har bara gått en 30 hp kurs i djurskydd och kan inget mer om djurhållning. Det gör att de slår ned på minsta lilla som inte är perfekt så man måste vara försiktig, trevlig och mycket tillmötesgående.
Har du tur är det naturligtvis inga problem alls men har du otur kan du få ett helvete så kolla, kolla, kolla innan du gör något och se till att det finns bevis inför framtiden.
Det som godkänns i dag av en inspektör kan du få djurförbud av från en annan om några år därför är det bra att kunna hänvisa till att ni kollat alla regler innan och att en djurskyddsinspektör godkänt det hela. Ett annat alternativ är att spela in allt som sägs. Det kan vara bra att veta om man får ut en inspektör eftersom det finns de som inte återger det som sagts på gården utan hittar på annat när de skriver sin rapport och man kan inte sätta emot. Har inspektören skrivit det så har det hänt men med inspelning kan man motbevisa.
Tråkigt att jag behöver skriva det här och jag hoppas att du inte träffar på några av dessa som är en skam för sitt yrke utan att du får en bra, välutbildad och kunnig inspektör för det finns många sådana också  ;)

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #6 skrivet: 17 nov-12 kl 00:05 »
Tycke nog man ska hålla de båsmått som anges av myndigheterna, både för djurens skull och för att klara eventuella kontroller. Sedan ser jag inte meningen med fångsgrindar för kortbås eller för den delen långbås överhuvudtaget. De få gånger man behöver fixera kon riktigt lägger jag på grimma och spänner upp kon.
Är det en gammal ladugård med t.ex. djupa krubbor hade jag hackat sönder de och gjutit ett nytt foderbord. Det borde inte vara så mycket jobb. Det går även att förlänga båspallen med galler över gödelrännan. Tyvärr medför det lite justeringar för att kunna ha kor i gamla ladugårdar, vissa är för djurens bästa och andra kanske mer för att följa reglerna.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #7 skrivet: 19 nov-12 kl 00:00 »
Sedan ser jag inte meningen med fångsgrindar för kortbås eller för den delen långbås överhuvudtaget. De få gånger man behöver fixera kon riktigt lägger jag på grimma och spänner upp kon.
Ja, om det funkar lika bra att binda upp kon så kanske det egentligen är lite onödigt med fångstgrindar...jag har inte så stor erfarenhet av kor sen tidigare.

I vilket fall som helst så kommer vi inte påbörja någon mer omfattande renovering av ladan. Att hacka sönder det redan befintliga gjutna foderbordet för att sedan gjuta nytt kommer vi inte att engagera oss med för att kunna ställa in 1-2 kor, eftersom vi hyr den här gården och inte har nån lust att lägga massor av tid och pengar på att fixa den. Det är redan fullständigt oekonomiskt att vi har byggt hästboxar och fixat dränering på gården. Gårdsbudgeten är redan spräckt både i tid o pengar.

Om inte det befintliga ko-stallet går att använda i det skicket som det är, så blir det nog ingen ko alls. Men en annan fundering är ju att lägga galler över brunnen och snickra enkla avgränsnings-grindar så att kon kan stå lös på båspallen, som en boxplats. Men då kommer den skita överallt och det blir ett helvete att hålla rent, tror jag. Vad tror ni om det?
Om jag lägger galler på gödselrännan och låter kon stå bunden - löser jag då problemet med att båsmåttet är för kort? Blir det inte svårt att mocka om det ligger ett galler över gödselrännan? (Jag har ju intet automatiskt utgödslingssystem som rensar rännan)
« Senast ändrad: 19 nov-12 kl 00:08 av Hippievagnen »

 

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Hur snickrar man en fixering eller en ätfront av trä?
« Svar #8 skrivet: 19 nov-12 kl 01:57 »
Men en annan fundering är ju att lägga galler över brunnen och snickra enkla avgränsnings-grindar så att kon kan stå lös på båspallen, som en boxplats. Men då kommer den skita överallt och det blir ett helvete att hålla rent, tror jag. Vad tror ni om det?
Ja det brukar bli smutsigt med vuxna djur och ett annat problem är att golvytan måste vara plan, det kan vara svårt eftersom båspallarna lutar mot dyngrännan.
12§ Golv och liggytor ska ha en jämn och halksäker yta.
37§ Boxstorlek till mjölkande ko 8,5m2
 
Om jag lägger galler på gödselrännan och låter kon stå bunden - löser jag då problemet med att båsmåttet är för kort? Blir det inte svårt att mocka om det ligger ett galler över gödselrännan?
(Man brukar få sopa rent gallrena varje stök om man har såna, vissa kor blir också skitiga av gallret).
Galler över rännan kan fungera, men man får inte ha vilket galler som hellst eller lägga gallret valfritt:
17§ för ungdjur och vuxna djur i bås där det gödseldränerande gummispaltgolvet ligger i båsets bakre del, och  resterande liggytor i båset har helt golv med gummimatta eller motsvarande på minst 80 procent av minimilängden för kortbås.
41§ Gödseldränerande gummispaltgolv med största spaltöppning 30 mm får användas i bås (dock ej ätbås) under förutsättning att stavarna placeras vinkelrät mot båsets längdriktning.

(funderar på om det ska vara helt golv 80% av minimilängden för långbåsmått när man har långbås/grimla)
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

651 gäster, 2 användare (1 dolda)
Taxmamman

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser