Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kraftfoder - vad och hur?  (läst 1123 gånger)

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
Kraftfoder - vad och hur?
« skrivet: 03 nov-12 kl 19:27 »
Har ett par funderingar; ger egentligen inte mina får kraftfoder men tänkte ge några slaktbaggar lite extra och tycker färdigblandningen är hutlöst dyr. Vore en blandning av havre, korn och betfor lämpligt att ge? Höet de får är kanonfint fårhö. Vill inte ge soja. Har någon ett recept tackar jag. Och en annan fråga; ni som har många får och ger höbalar i fri utfodring ute, hur ger ni egentligen kraftfoder?

 

skogslyktan

  • Inlägg: 205
    • Västergötland
    • skogslyktan
SV: Kraftfoder - vad och hur?
« Svar #1 skrivet: 04 nov-12 kl 16:40 »
Det där är alltid svårt med kraftfoder men det viktigaste är att dem får tillräckligt med både protein och energi! Och då spelar källan inte så stor roll, om det nu kommer protein av klöver eller andra baljeväxter i hö / ensilage eller av böner / ärter /raps etc i "kraftfoder" spelar ingen som helst roll. Samma med energi (socker) finns det i gräs (särskild i norrut) i spanmål och mest betfor (sockerbetor ;-)

Utan en analys av dit hö / ensilage går det inte att svara på om du behöver kompleterar med annan foder och med vilket. Ensilage (hösilage) brukar ibland vara så bra att tackorna klara i alla fall lågdräktigheten på det. Hö har jag själv aldrig fått tag på så bra att det skulle ha räckt till.

Sen bero det ju också på tackans ålder mina vuxna tackor behöver inte alltid något i lågdräktigheten (men ofta räcker mitt höet inte ens här)  Dock behöver mina ungtackor 1-3 år (allmogefår) tills dem själv har växt färdig alltid foder under lågdräktigheten. Det är jätte viktigt att dem inte enbart fodras dem sista 2 månaderna! Dem ska själv växer och bygger upp reserver vilket dem enbart kan dem första 3 månaderna. Ger man dem bara extra till slut finns det risk för för stora lamm, då i den perioden all näring kommer lammet till godo! Så alla magra och unga får direkt efter betäckningen hos mig.

Hur mycket bero på min hö analys, sen köper jag färdig förr att jag räknar in min arbetstid ;-) och då är det billigare med färdigblandat och så får jag en gratis analys på köpet på säcken :-)  Samt att höet ofta saknar protein så jag vill inte ha betfor alls och inte så mycket spanmål (också mest energi. Ger jag bara havre då får dem ibland för mycket energi (beronede på hö / ensilage) och bli tjock i onödan fast dem kanske hade behövt jätte lite protein. Jag klara mig med mycket mindre mängder Färdigblandat (ofta bara hälften eller mindre av t.ex havre i vikt) vilket är bra för deras magar / vommen, vill inte att dem behöver äter massa spanmål och får sämre bakterie flora i vommen (ibland säger man också att dem bli sur i magen av det)

Energi / socker ger fett ;-) men behövs också så klart det är ju det som dem ta av för att producera mjölk sen (bero både på hö och antal foster ev ras hur mycket dem behöver
Protein ger muskler mm till tacka och foster och proteinrik mjölk

En foderrådgivare berättar en gång för mig att kvigor som man vill spara och som ska växer sakta ger man gärna bara proteinfoder och driver inte på med spanmål...

Förr att spara lite pengar brukar jag kunna ge lucern (baljeväxt) pellets under digivning (räknas som grovfoder bra för magen men det kan som klöver ge problem i hormonhushållet så ge inte före lammningen för säkerhetsskull) Analys brukar finnas på säcken.

Till baggarna: Jag brukar klippa dem i september senast oktober och ger dem bara hö och bete dem växer otroligt bra efter klippningen och ger kanon fina stora vuxen skinn! Men det går ju inte med Gotlandsfår antagligen... Eller kanske prova lucern pellets till dem.

« Senast ändrad: 04 nov-12 kl 17:58 av skogslyktan »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

596 gäster, 1 användare
isa

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser