FiaLena! 21dagar?/nu1svar: I samma typ av ugn som Du har,bakar jag i 3st 3L`s "smörsmorda" gjutjärns-grytor m lock.
5L rågsikt, 1a: 2L mjöl+2L vatten (ljumet40grader)+kultur+havssalt i en väl tilltagen bunke/kärl i 36tim. därefter ytterligare 3L mjöl,som får stå till sej 2tim, därefter fördelas degen i de 3,smorda grytorna,och får jäsa i 6 tim till.
BAKNINGen, ca 1tim: Tänder upp en brasa,ganska omedelbart skjuts grytorna in på rad, var 5/te min vrids grytorna 1/4 varv, efter 20 min har grytorna gjort ett sol varv, då förskjuts grytorna i ordningsföljd (inersta dras till öppningen,de2 skjuts inåt,upprepa solvarvet, -åter en förskjutning av grytorna/+solvarv) då har det gått en timme med jämn fördelning av läge i ungnen.
TIPPS, Om mjölet blandas ned i intervaller, då blandas de nästan av sej själv, blandning/knådning gör jag med jättestor slickepott i bunken.
Glöm inte täcka över degen med att strö lite mjöl o ha duk över / jäsning. + lite puder mjöl på när de ska jäsa klart i grytorn.
Med locken på undviker Du kallras vid förflyttning till ex, ungnen, (att brödet lossar i delar).
Jag har nu snart bakat 100 gånger i bakungnen, och det handlar om att öva sej o,skaffa en känsla/sinne, för tider,ungnens värme, ja allt,
Roligt är de och de blir faktiskt väldigt bra.
Lycka till ! Hälsningar Bengt.