Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  slowfeeding!  (läst 4430 gånger)

silverglans

  • Gäst
slowfeeding!
« skrivet: 30 jun-12 kl 22:06 »


http://www.slowfeeding.com/

mycket intresant och definitivt nåt jag ska använda OM jag skaffar häst igen.
vad tycker ni??

kirin

  • Inlägg: 82
    • Västerbotten
SV: slowfeeding!
« Svar #1 skrivet: 02 jul-12 kl 21:27 »
Finns säkert nån som har mer erfarenhet av detta än mig, vi har bara använt småmaskigt hönät sen strax efter nyår, så jag kan bara svara för mig själv och mina hästar.
Har två lättfödda kallblodstravare som första året gick på fri tillgång och blev feta. Vågar inte räkna på hur mycket hösilage de satte i sig per dag.
Gjorde mig i alla fall en budgetvariant på ett slowfeedingnät genom att köpa ett lastnät till släpvagn, tråcklade ihop det till en nät som rymde en småbal och lite till och fodrade två gånger om dagen. Mest för att testa om de ens skulle acceptera nätet. Men det gick utmärkt.
Märren var lite  frustrerad i början och stod och skrapade med hoven samtidigt som hon åt, men det gick över på ett par dagar. Kan tilläggas att i början fick de även hö vid sidan av.
I vår fick de som sagt två fodringar per dag, och det är oftast kvar lite hö i nätet och jag slipper höra hungriga gnägganden när jag kom hem från jobbet. Alla nöjda och glada.

Nu är det här som sagt mest en enklare variant jag gjorde mest för att testa. Eftersom det funkade så bra så sitter jag nu och funderar på vilken lösning jag ska välja till hösten, om jag ska ha flera små nät eller ett större, och hur jag ska montera det/dem.
Skulle också vilja höra om andra som provat det här, hur ni har löst det på bästa sätt med skodda hästar?
Bor på gård i Växtzon 5/6 och har kallblodshästar, Bjurholmshöns, värmlandsfår, gotlandskaniner, hund och katt.

dandylinn

  • Inlägg: 14
    • Västerbotten
SV: slowfeeding!
« Svar #2 skrivet: 16 jul-12 kl 21:58 »
Konceptet är helt riktigt, att hästen helst ska ha tillgång till föda hela tiden, men att äta i små mängder åt gången eftersom att magsäcken är liten i jämförelse med hur stor hästen är. I vilt tillstånd ägnar de tid åt födosök/äta upp till 18 tim/dygn.

Detta har man ju tidigare löst genom att ge mat morgon, lunch och kvällsmat tex men hästar är inte gjorda för att äta några gånger per dyng med flera timmars mellanrum, det är ett rätt omodernt synsätt och fler övergår ju till fri tillgång.
Man kan undvika ätstörningar, beteendestörningar, magsår, stökiga hästar och man spar tid/pengar själv på att inte behöva fodra ett flertal mål ute i hagen tex. Många använder dem dygnet runt, även i boxen.

Inte direkt jättenytt för mig som alltid haft strävan på fri tillgång..men fördelen nu är väl att man kan köpa en färdig lösning i stället för att sätta upp flera hönät eller bygga egna anordningar  ;)
Dessutom kan inte hästen trycka i sig vilka mängder som helst vilket är bra för en del hästar ser ut som tunnor vid fri tillgång vilket inte heller är optimalt.

Jag längtar tills i höst då samtliga ska få slowfeedingnät och luncherna försvinner som vi haft så mycket problem med..och jag har förhoppningar på att vissa hästar ska lugna ner sig som jag anser får på tok för lite mat per mål för att uppfylla tuggbehovet..

Det jag dock vet är att man måste vänja in hästarna en period innan poletten trillar ner för dem så att de hinner komma på hur man ska äta ur dem..det är ju ingen mening att svälta hästarna till näten utan man ska lägga en giva på marken och sen får hästen pilla ur nätet för att gå över till enbart nätet efter ett tag.

För skodda hästar bör man väl ha nätet en bit ovan mark eller bygga en ett sparkskydd framför?
« Senast ändrad: 16 jul-12 kl 22:02 av dandylinn »

 

Lönnhult

  • Inlägg: 134
    • Halland
SV: slowfeeding!
« Svar #3 skrivet: 17 jul-12 kl 17:45 »
Jag har en vallack som är korsning PRE/fullblod som var en hetsätare. Hans mamma var krubbitare och många på mödernet krubbiter eller har andra mindre nyttiga fritidsintressen så min teori är att de har extra känsliga magar. Han har alltid varit väldig glups men har taggat ner efter en vinter med finmaskigt nät. Han har alltid varit överviktig men gick ner till normal i vinter och i år har han inte ens blivit så tjock på betet så jag är mer än nöjd.
Bor på liten gård med hästar och ett gäng höns.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

357 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser