Annars, när det gäller bäst före datum, så lår näsan och smaklökarna bestämma. Luktar det ok? Smakar det ok? Då är det väl oftast ingen fara att äta det.
Funkar på en del saker, t.ex. mjölk o grädde - lätt att få svar om den är sur eller inte och inte farligt att smaka.
Botulinumbakterier lär däremot inte smaka (och dom kan man dö av). Inte jordbakterier heller (t.ex. persilja som inte blivit helt ren från jordbakterier sch som stoppats i en gryta och man äter rester nästa dag). Nitrat som bildat nitrit (t.ex. maträtter med spenat eller nässlor som inte gått åt med én gång och värms på nästa dag igen..)lär inte heller smaka konstigt. Listeriabakterier och salmonella verkar folk också mumsa i sig utan att deras smak- eller luktsinne varnar. Vi har jämfört med många andra djur ett tämligen dåligt luktsinne, så lita inte för mycket på det!
När det gäller köpta sakere, t.ex. en rödkålsburk som i detta fall så brukar jag titta på: hur lång var hållbarhetemn från början? Om det t.ex. var 3 år från tillverkning till bäst före - då lär én månad eller 2 knappast göra någon jätteskillnad. Om det däremot står: äts inom en vecka efter öppning och burken stått i skafferiet ett halvår då äter jag den inte!