Här får du ett kalasbrödrecept som jag använder helatiden. Underbart gott och nyttigt!
1) Värm 5 dl vatten, 1/4 dl olivolja och ½ msk honung till 37 grader. Blanda ner 50 g jäst eller en påse torrjäst.
2) Finriv 2 morötter och balnda ner i degspadet tillsammans med ½ dl solroskärnor och ½ dl pumpakärnor samt ½ msk salt.
3) Blanda ner 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl, därefter 10 dl dinkelsikt.
Använd inte händerna, jag brukar ha en plastslev, för degen är superkladdig och ska absolut inte släppa bunkens kanter.
4) Jäs under duk i 40 minuter.
5) Klicka ut 13 frallor (gärna utflutna i stället för bulliga) på plåtarna och strö lite mjöl över och lägg en duk på. Jäs i 30 min.
6) Grädda i nedre delen av ugnen i 180-200 grader tills de fått fin färg, ca 20 min. (Om du skulle sticka en provsticka i så är den kladdig.)
7) Låt svalna under duk. Sedan har du underbart saftiga och goda frallor som håller sig saftiga länge, tack vare morötterna.
Lycka till!