Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad gör man med baggen när han inte betäcker?  (läst 4316 gånger)

Feffe

  • Inlägg: 85
    • Gotland
Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« skrivet: 12 feb-12 kl 16:23 »
Hej,

Vi har haft förmånen att kunna låna/hyra bagge för våra betäckningar, och på så sätt sluppit att hantera en bagge hela året. Nu är dock befintliga baggar använda, och det är mer troligt att vi måste köpa in en bagge till höstens jobb. Ibland är det skönt att vara ute i god tid (har jag hört) och därför har vi börjat fundera på detta redan nu. En fråga uppstod snabbt:

Vad gör man med baggen när han inte betäcker?

Baggen är ju "nyttig" i bara en månad av året, vad gör man med honom resten av tiden?
Som jag ser finns det tre alternativ:
1) Man låter honom gå kvar med tackorna
2) Man låser in honom ensam i en box
3) Man slaktar/sälja honom

Erfarenheten under våra två lammår är att vi inte vågar vara med tackorna lika mycket om de har en bagge med sig, och eftersom vi har dem för att vi tycker om att vara med dem, känns alternativ 1 som ett dåligt alternativ. Eller gör vi fel?
Alternativ två känns taskigt; jag skulle inte vilja vara inlåst 90% av året (räcker med 40 timmar i veckan...), eller är det inte taskigt? Hur gör ni?
Alternativ tre är ju så klart ett alternativ, men vi bor på Gotland och har finull. Vi är typ 5-6 besättningar på ön med finull, så vi måste 'importera' baggar från fastlandet, vilket gör kilopriset på baggkött högt. Dessutom känns det som att man kan använda honom åtminstone två år, med lite planering. Att sälja honom är ett alternativ, men som sagt är marknaden liten.

Så hur gör ni med baggen off season?

//Feffe
Bor tillsammans med frun på en liten gotländsk gård och har Finullsfår, Blekingeankor, Skånsk blommehöna, ett par bikupor och två randiga småtigrar.

Lorita

  • Inlägg: 1136
    • Bohuslän
    • Stall Gullöhagen
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #1 skrivet: 12 feb-12 kl 16:53 »
Min bagge går med tackorna.
fyra hästar, fem Klövsjöfår i genbank nr 1458 och tre mysiga katter
Länk till mina lamm 2012
http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=album;in=389

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #2 skrivet: 12 feb-12 kl 17:10 »
Min bagge får gå med ungtackorna som inte betäcks första året - under betessäsongen. Jag har gotlandsfår, så det går bra, utan tjuvbetäckningar... I år har jag en särdeles elak bagge - så han får stå i en box inne hos tackorna, nu när han har jobbat färdigt ;D Under betessäsongen brukar det inte vara något problem med elaka baggar.
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

lena70

  • Gäst
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #3 skrivet: 12 feb-12 kl 17:20 »
Oftast låter vi baggarna gå med tackorna , året runt..OM han inte är opålitlig,för då  tar vi bort honom ifrån tackorna och har honom, någon annanstanns, i sommeras var baggen i ladugården, vi hade gjort en liten hage till honom, och han fick med några tackor som sällskap..Kan vara rätt skönt att gå ute i fårhagarna, UTAN att behöva vara rädd och se sig över axeln hela tiden, vi har dessutom ochså småbarn, som gärna vill vara i hagarna och klappa fåren..Oftast, enligt min egen erfarenhet, blir tex gutebaggar, opålitliga efter 2 års ålder, men undantag finns ju ochså..

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #4 skrivet: 12 feb-12 kl 17:36 »
Vi har alltid flera baggar och de får gå ihop under den delen av året som de inte betäcker samt med bagglammen på sensommaren.

Vi har också dåliga erfarenheter av bagge med dräktiga tackor. I år har vi dock en liten texelkorsning som är ganska försynt av sig och han går fortfarande kvar hos sina tanter.

Baggkompis, kan det vara ett alternativ?
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #5 skrivet: 12 feb-12 kl 18:18 »
Baggarna här går med tackorna under betäckningen. Sen står de på vars en box ( i år blev det tidigt för de började rymma och skulle in till ett gäng med tackor som inte skulle betäckas, så gissningsvis blev inte alla tackar i deras grupper betäckta som de skulle) tills det är dags för betessläpp då går de ihop i en egen hage. Vi brukar ha ett par småbaggar som är kvar från hösten också och då får de också gå ihop. I år är det två småbaggar och två vuxna baggar som ska gå tillsammans i sommar.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

ninna b

  • Gäst
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #6 skrivet: 12 feb-12 kl 18:56 »
Våra baggar går ihop med tackorna hela tiden....skulle någon bagge visa att han inte är pålitlig så får han bli korv. 
Jag tror att en bagge gärna vill hänga med en annan bagge istället för med tackorna , så en kompis är inte fel och då har man ju möjlighet att sära på tackor och baggar utan att någon behöver vara ensam.

Snarrbon

  • Inlägg: 1318
  • Om du inte provar vet du inte om det går
    • Skåne
    • Mettes kaniner
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #7 skrivet: 12 feb-12 kl 19:58 »
Jag har haft bagge tillsammans med tackorna tills 8 veckor för lammning och nu får han gå med två bagglamm jag har kvar. Jag har också funderat på detta med baggen och har bestämd att behålla de minsta bagglammen över vintern som då blir kompissar till baggen. Det blir spännande att se hur det fungerar.
Bor på gård i skogen med sambo, dansk-svensk gårdshund,  kat, genbanksanslutna gotlandskaniner, genbanksanslutna Åsbohöns och Klövsjöfår även dom genbanksanslutna.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #8 skrivet: 12 feb-12 kl 20:11 »
Det kommer säkert att gå bra Snarrbon! Min erfarenhet är att baggflockar brukar bli mycket harmoniska.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Höjden

  • Inlägg: 80
  • Bor på gård med får, katter och hund.
    • Livet på Höjden
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #9 skrivet: 12 feb-12 kl 20:15 »
Vi har också Finull och här i Norrbotten så är det glest med renrasiga MV3 besättningar.
Eftersom de brunstar året runt så är alternativ 1 uteslutet då vi vill ha samlad lammning.
Alternativ 2 går också bort för jag vill att mina djur ska ha det så naturligt och bra som möjligt och det tycker jag inte en solobox är.
Alternativ 3 blir dyrt i längden med våra avstånd till andra fårgårdar med Finull som inte är besläktade.

Jag som är ganska ny på det här med fårhållning bestämde mig tidigt att lösningen på problemet var att hålla flera baggar i en egen flock för att slippa resa långa vägar och hämta hem ny bagge vart och varannat år. De gör sitt jobb och sedan får de gå i sin vinterhage och senare på beten (som inte lämpar sig för digivande tackor) lite längre bort från de övriga.
Periodvis så har de hagarna ganska nära varandra så de både ser och hör varandra (ca 20m) men så länge tackorna har lamm så är det inte intresserade av baggarna. Bra elstängsel och frodigt bete håller alla djur på plats. Just nu har vi två baggar som gått med varsin tackgrupp under betäckningen. I fjol hade vi tre baggar, en betäckte och de andra två stod på tillväxt i baggstallet och hade sällskap av varandra. Jag har två olika bagglinjer som jag räknar med att kunna använda i 3-4 år innan det blir problem med släktskap (Elitlamm är jättebra för att hålla koll) då är det dags att skaffa nytt blod igen. Bra att vara i fas med MV-provtagningen också när man köper in nytt.
Mina baggar är trevliga pojkar som trivs med varandra men visst är det en hel del gruff också, till sommaren ska de få fortsätta sitt arbete med att röja nytt bete nere vid sjön det blir väldigt fint och så vet jag var jag har dom. :)

roma.bos

  • Inlägg: 69
    • -
    • Stuga Nossan
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #10 skrivet: 12 feb-12 kl 20:52 »
Jag står för samma problem/fråga. Men vi har "hobby-besättning" ,4 tackor och en bagge. Vill inte sätta baggen i en box över sommar,inte slakta heller.Han får jobba en säsong till innan vi byter.Vet inte precis hur vi ska lösa det här,men måste bestämma oss någon gång.Lammningen börjar halv april och vi vill kunna gå in i hagen utan vara rädd. Följa tråden med stort intresse :)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #11 skrivet: 12 feb-12 kl 21:50 »
Vi köpte vår bagge i höstas och släppte honom direkt till tackorna. Vi har nu i dagarna fått lamm och tanken var att han skulle vara slaktad innan dess... dock är han fortfarande i livet. Men han kommer att slaktas nu inom det närmaste.

Nästa bagge vi köper tänker vi nog behålla ett par år. De tacklamm vi får efter honom kommer vi att sälja, då vi nu (med de tacklamm som föddes nu) har en sån stor besättning som vi vill ha. Han kommer alltså inte betäcka sina egna döttrar. Han får sällskap av de bagglamm som vi förmodligen får vid nästa lamning. I år fick vi bara tacklamm så man kan väl ge sig tusan på att det blir bara baggar nästa år =D
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

 

irma56

  • Inlägg: 108
    • Småland
SV: Vad gör man med baggen när han inte betäcker?
« Svar #12 skrivet: 13 feb-12 kl 09:19 »
När jag bara hade en bagge så kontaktade jag några andra små besättningar med samma problem. Vi (3 st) släppte våra baggar tillsammans. Behövde på så vis bara ha baggbete var tredje år. Då det inte spelar någon roll vilken ras det är heller så kanske du kan hitta någon fårägare hos dig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

411 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser