Äppelmust kan självjäsa till en god cider, det är så de gör i Normandie. Kan göra med kolsyra eller utan, svårt att få den med kolsyra helt klar. Musten kommer att självjäst efter ett par veckor även då man har den i kylskåp. Så det är bäst att sätta igång direkt.
I England använder de öljäst har jag för mig, blir också en god cider, lite säkrare att få den att jäsa som den ska med öljäst. Om det ska bli vin så ska en vinjäst tillsättas, jag har använt tysk vitvinjäst, kommer inte ihåg vilken sort som jag använde, spelar nog inte så stor roll.
Mät sockerhalten före så går det att bestämma alkoholhalten, mina äpplen hade en beräknad halt av 7% alkohol, tror det är rätt högt. Vin högre halt, cider lägre, tycker jag.
Must går bra att frysa påverkar smaken väldigt lite, vi fryser i plastdunkar som inte är helt fylda, men det är klart att musten är godast helt färsk, godare och nyttigare än både cider och vin egentligen...