Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äppelvin!  (läst 8850 gånger)

eldduva

  • Inlägg: 11
Äppelvin!
« skrivet: 03 okt-08 kl 19:51 »
Hej allihopa!

Jag har nyligen mustat en massa äpplen, och vill nu prova att göra vin av musten. Eftersom jag är helt grön på området vet jag dock inte riktigt hur jag ska bära mig åt för att få det bra. Jag hoppas att någon här med mer erfarenhet vill ge mig några kloka råd!

Lite konkreta frågor:

Måste vinet jäsa i en damejanne, eller går det också bra med en plastdunk (varför skulle det inte gå)?

Måste man vidta några speciella åtgärder för att vinet inte ska mögla/ruttna? Måste man t ex sterilisera flaskorna innan man häller upp vinet? Måste flaskorna vara vakuumförslutna?

Var får man tag på öljäst?

Behöver man verkligen ett jäsrör, och var får man tag på det isåfall (söder om stockholm/stockholmstrakten)?

Kan man krydda vinet redan under jäsprocessen, eller görs det bäst efteråt?

Hur länge håller sig vinet?


Känner att mina frågor kanske verkar lite dumma, men jag hoppas att någon här ändå vill bemöda sig att svara på dem! Och övriga tips, på recept tillexempel, mottages också med stor tacksamhet :-)

Tack för hjälpen!
« Senast ändrad: 03 okt-08 kl 19:53 av eldduva »

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Äppelvin!
« Svar #1 skrivet: 04 okt-08 kl 00:07 »
En liten bildsvit på hur det rent principiellt går till att göra vin.
http://home.swipnet.se/hosradar/brygg/vinsats.htm
Här använder jag en vinsats. I stort sett är det samma procedur med din must.

Du kan jäsa i vilket kärl som helst. Huvudsaken att inte det kan kommer ner en massa andra partiklar och bakterier. All utrustning som kommer i kontakt med vinet måste vara noga rengjort. Vanligt diskmedel duger inte.

När du ska göra vin på frukt bör du tillsätta lite vinsvavla 2-3 dagar innan du ska till med jäsningen. Minst lika noga med rengjörningen av flaskor.
Vacuum förslutna?? Lufttätt måste det vara i varje fall.

Tänker du jäsa äppelmusten med öljäst? En vinjäst bör du nog ha.

Det är inte alldeles nödvändigt med ett jäsrör. Men det är att föredra.

Det mesta av utrustningen kan du nog få tag i på ÖB. Eller något annat välsorterat varuhus eller i en del livsmedelsbutiker. I Stockholmstrakten har du t.ex. http://www.pgw.se/catalog/. Det finns säkert fler bryggbutiker eller hobbybodar i närheten.

Tror inte det har så stor betydelse när man kryddar.

Vinet håller sig olika länge beroende på lagringsförhållanden och alkoholstyrka. Ett starkare vin håller sig längre. Några år kan räkna med.

Fler tips kan du få här:
http://www.bryggforum.nu/ Det går säkert hitta några recept där. Annars får du ropa till så dyker säkert något upp här.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

eldduva

  • Inlägg: 11
SV: Äppelvin!
« Svar #2 skrivet: 04 okt-08 kl 13:13 »
Tack för dina svar! Hur rekommenderar du (eller någon annan) att man rengör utrustningen?

Nu har jag ju mustat äpplena, och hällt dem i dunkar som inte är speciellt steria.. gör det nånting?

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Äppelvin!
« Svar #3 skrivet: 04 okt-08 kl 21:09 »
Ställ omedelbart dunkarna i det svalaste utrymme du har. Om du inte redan har gjort det. Det är möjligt att det kanske t.o.m. går frysa dem. Någon annan kanske vet bättre hur en infrysning kan påverka musten.

Och så fort som möjligt skaffar du vinsvavla.

Så får vi hoppas att inget oangenämt hunnit få fäste.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Pärm

  • Inlägg: 11
SV: Äppelvin!
« Svar #4 skrivet: 04 okt-08 kl 21:29 »
Äppelmust kan självjäsa till en god cider, det är så de gör i Normandie. Kan göra med kolsyra eller utan, svårt att få den med kolsyra helt klar. Musten kommer att självjäst efter ett par veckor även då man har den i kylskåp. Så det är bäst att sätta igång direkt.
I England använder de öljäst har jag för mig, blir också en god cider, lite säkrare att få den att jäsa som den ska med öljäst. Om det ska bli vin så ska en vinjäst tillsättas, jag har använt tysk vitvinjäst, kommer inte ihåg vilken sort som jag använde, spelar nog inte så stor roll.
Mät sockerhalten före så går det att bestämma alkoholhalten, mina äpplen hade en beräknad halt av 7% alkohol, tror det är rätt högt. Vin högre halt, cider lägre, tycker jag.
Must går bra att frysa påverkar smaken väldigt lite, vi fryser i plastdunkar som inte är helt fylda, men det är klart att musten är godast helt färsk, godare och nyttigare än både cider och vin egentligen...

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Äppelvin!
« Svar #5 skrivet: 04 okt-08 kl 22:13 »
Äppelmust kan självjäsa till en god cider, det är så de gör i Normandie.

Även i Normandie har de säkert rengjort jäskärlen antar jag.
Människan har ju gjort jästa drycker långt innan effektiva rengöringsmedel och renodlade jästsorter var uppfunna. Och de lyckades säkert även på den tiden. Misstänker ändå att det även blev en hel del misslyckade jäsningar av olika anledningar.

För att rengöra utrustningen finns det flera bra produkter framtaget just för ändamålet. I min bildsvit syns den jag brukar använda. Den tycker jag fungerar bra.
Maskindiskmedel eller klorin sägs också fungera bra.

Nu hittade jag en förpackning vinsvavla här hemma. Jag citerar direkt från förpackningen:
"Vinsvavla steriliserar och motverkar oxidation av vin.
Görs vin på egna frukter tillsätts 1-2 g / 10 liter fruktmassa. Lufta och rör om i ca 2 dagar innan vinjästen tillsätts.
Innehåll: Kaliumpyrosulfit (E224)"

Att det ska motverka oxidation är jag lite tveksam till. Men kanske ändå?

Anledningen till att ett jäsrör bör användas är att man med hjälp av bubblingen kan veta att jäsningen tagit fart och bedöma när vinet är utjäst. Samt att röret förhindrar att något tar sig in, samtidigt som det slääpper ut den kolsyra som uppstår.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Pärm

  • Inlägg: 11
SV: Äppelvin!
« Svar #6 skrivet: 05 okt-08 kl 22:29 »
Cidertillverkning: http://homepage.ntlworld.com/scrumpy/cider/cider.htm
Det går bra att göra rent kärlen med het målarsoda. Jäs helst vid låg temperatur och länge för en god cider.

 

eldduva

  • Inlägg: 11
SV: Äppelvin!
« Svar #7 skrivet: 21 okt-08 kl 15:50 »
Hej igen allihopa!

Nu är jag lite orolig för mitt vin. Ett tag bubblade det fint i jäsröret, men när det sedan slutade hade sockerhalten bara sjunkit från 7 till 5,5. Tanken är väl att sockret ska jäsa ut? Har någon någon aning om vad som kan ha hänt, varför jäsprocessen har stannat upp bara sådär?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

326 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser