Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Korvhorn till köttkvarnen: Hur göra?  (läst 2908 gånger)

Neiklot

  • Gäst
Korvhorn till köttkvarnen: Hur göra?
« skrivet: 03 dec-11 kl 11:05 »
Hallå!

Jag har idétorka och behöver göra ett korvhorn/tratt till köttkvarnen.
(En husqvarna, strl 10)

Några idéer?

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Korvhorn till köttkvarnen: Hur göra?
« Svar #1 skrivet: 03 dec-11 kl 11:08 »
Köp vilket korvhorn som helst på myrorna som inte är för stort. Är det för litet, gör en ring i papp eller glasslåda för att kompensera :-).
//Lina

TillVaraTa

  • Gäst
SV: Korvhorn till köttkvarnen: Hur göra?
« Svar #2 skrivet: 03 dec-11 kl 11:09 »
Bocka och svetsa tunn plåt till rätt storlek och form.

Eller bara hitta ett som passar någorlunda på loppis.

 

ollebolle

  • Inlägg: 673
SV: Korvhorn till köttkvarnen: Hur göra?
« Svar #3 skrivet: 20 dec-11 kl 19:26 »
Vanlig plåt från konservburk går bra att klippa med hushållssax och det är lätt att löda.

Jag gjorde ett sånt till mor när jag var liten. Ett till blev det när jag skulle göra korv förra hjulen.

Man böjer ett "rör" som gärna kan vara lite koniskt. Korvskinnet ska gå att dra upp för den längd korv man ska trycka ut. Längd 15-20 cm och tunnare än korvskinnet. Jag gjorde det sista lite för koniskt så det går inte mer än c:a 1 m åt gången men det är OK för de små satserna jag gör.

Röret klipps upp i änden så man får ett antal 5-7 mm långa nabbar (flärpar) som kan böjas utåt så man får en krage. En plåt klipps ut som passar i kvarnen.

Använd hålskivan som mall. Borra och klipp och fila ur ett hål i plåten så rörets krag-ände ansluter till hålet.

Löd fast med en lödkolv och vanligt lödtenn, gärna elektroniktenn med flussmedel i eller sånt som plåtslagaren använder.

Tenn och salmiak eller saltsyra rengör plåten vid upphettning (flussmedel). Slipa gärna plåten och förtenna i förväg så är det lättare att få till en tät lödskarv sedan. Om man inte tror sig om att löda går det nog också att värmelimma, silikona eller kanske även tejpa ihop så det håller under korvsessionen. Änden mot fjälstret ska vara mjuk så den inte skadar fjälstret (korvskinnet). Går att tejpa om den är svår att få avrundad, det är ju rätt tunn plåt.
 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

850 gäster, 1 användare
mannen33

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser