Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?  (läst 5020 gånger)

annelito

  • Inlägg: 26
    • anne - mer själ än smink
Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« skrivet: 10 jul-08 kl 10:51 »
Jag har läst på oxon.se om seitan och det ser ju inte alldeles för svårt ut att kunna åstadkomma själv. Är det någon här på forumet som gjort egen seitan och hur lätt är det att göra? Hittar man alla ingredienser utan problem i affären? Är det näringsmässigt en bra produkt?

Jag har varit vegetarian i 20 år och det är väl först nu som jag börjar inse att jag vill äta så naturligt som möjligt och slippa köpa en massa halvfabrikat. Försöka förenkla maten och äta så naturnära det bara går.
Hur är det med seitan ur den aspekten? Och hur smakar det?
Jag är nyfiken på alla svar som ni kan tänkas ha i ämnet.

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #1 skrivet: 10 jul-08 kl 11:51 »
Jag har gjort enligt det traditionella receptet. Det blev gott men det har ju ínte fullvärdigt protein eftersom det är gjort av gluten. Jag gjorde av dinkelmjöl och det gick bra. Det är inte svårt men ganska slabbigt och man får inte så stor knöl om man följer det recept som är på sidan, nästa gång blir det dubbel sats...
elliha.blogspot.com

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #2 skrivet: 10 jul-08 kl 20:49 »
Jag gjorde det för massa år sen. Det var kul och blev bra (gjorde på vetemjöl special då), smakade gott också. Men eftersom näringsvärdet är lite si och så var det jättelänge sen jag gjorde det sist.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Arizto

  • Inlägg: 15
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #3 skrivet: 15 jul-08 kl 10:38 »
Jag har gjort seitan vis massa olika tillfällen. Bla gjorde jag för något år sedan seitanbullar till ett julbord för 120 pers. Iaf så använder jag mg av rent glutenmjöl(biofood).

Tycker att det är relativt smidigt och det är mindre krångel än vad många tror på förhand.
Oftast gör jag seitanbullar enligt receptet på www.oxon.se/seitan, men även en förenklad version.
Blir att jag gör en stek då och då. Blandar ihop gluten, sojamjöl, buljong och bakar den sedan i ugnen. Steken brukar jag skiva och steka med en massa peppar. Brukar även köra steken i mixern så astt jag får färs. Perfekt till tacos eller färssåser etc.
Gjorde nyligen en form av pastrami, väldigt enkelt.  Bara blanda ingredienserna och knåde det till en rulle. Bakade den sedan i folje i ugn, kalasgod på macka.
Har även gjort seitanrullar smaksatt med rökarom, fungerar utmärkt på mackan med en klick senap.

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #4 skrivet: 18 jul-08 kl 18:31 »
Jag har just ett par bitar på spisen, gjord på vetemjöl. Vill gärna testa glutenmjöl, men var hittar jag det?? Kollat i hälsokostbutiken, och har bara hittat en sida på nätet, men de hade svindyr frakt, så det struntade jag i.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

Arizto

  • Inlägg: 15
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #5 skrivet: 19 jul-08 kl 10:37 »
Beror på vad du räknar som dyrt.  Har bara koll på vart man hittar gluten i Gbg och Sthlm.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #6 skrivet: 18 aug-08 kl 18:48 »
hej på er,

Jag har just gjort en dubbel sats seitan till min vegetarisk sambo, och undrar nu om man kan frysa in det?

tack för hjälpen

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Soulflower

  • Inlägg: 5
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #7 skrivet: 27 mar-09 kl 19:40 »
Hej, har knådat som bara den idag, gjorde 6 portionsbitar och en "stek", är också nyfiken på hur det funkat för er att frysa in den.

Har ni använt någon smaksättning i själva degen? Jag har bara mjöl och vatten i min.
Tips på buljonger till kokningen mottages tacksamt.


bosno

  • Inlägg: 14
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #8 skrivet: 21 jun-09 kl 12:51 »
Hej!
Kan inte ni som har gjort seitan lägga ut era recept här?

Wilanow

  • Inlägg: 32
    • Skåne
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #9 skrivet: 16 dec-11 kl 12:15 »
Om det fortfarande är någon som undrar hur man gör seitan så finns ett suveränt recept här:

http://www.expeditiongron.se/?p=650

Lycka till! :)

 

pålle

  • Gäst
SV: Seitan - någon som gjort egen? Svårt? Enkelt?
« Svar #10 skrivet: 16 dec-11 kl 13:07 »
Tack för information från en nyfiken köttätare :) alltid ska man prova något nytt .


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

530 gäster, 2 användare
kretslopp, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser