Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  GPs "Dunderglögg"  (läst 7661 gånger)

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
GPs "Dunderglögg"
« skrivet: 20 dec-11 kl 21:16 »
Nu har jag precis provsmakat denna mytomspunna glögg, och fann resultatet ganska.. smarrigt, är nog rätt ord.

Men jag har ett par frågor: Varför har man potatis i den?

Den andra frågan kommer efter denna lilla inledande bakgrund till frågan: Efter ung. en vecka slutade det jäsa i min lilla damejaenne, så jag tänkte att det kanske skulle lösa sig om jag hade i 25g jäst till (hade vid detta tillfälle haft i ca 2kg socker), och detta hjälpte.. I några dagar.. Sedan avstannade jäsningen igen. Jag tänkte då att "lite mer socker kanske gör susen", och hade helt enkelt i ca 700-1000g socker, men detta hjälpte inte. Efter ett tag kom jag på att det kanske var gummibussningen som täpper till damejeannen som är för stor, och att det kanske smög ur luft där, vilket då kan vara anledningen till att det inte kom några bubblor i mitt lilla jäsrör.
Jag provsmakade glöggen för en liten stund sedan och tyckte att den var rätt söt och väldigt(!) stark. Då är min fråga: Hur stark kan man få glöggen om man använder bakjäst som jäsmedel? Kan det ev., i kombination med att man har potatis i, resultera i något som kan likna brännvin? Och kan det isf vara farligt?

Vore tacksam för snabba svar, då jag ämnar servera glöggen till släktingar på jul.

Ha det underbart!

//Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: GPs "Dunderglögg"
« Svar #1 skrivet: 21 dec-11 kl 10:17 »
Servera du din glögg.
Att det finns potatis med i jäsningen gör inte att det blir någon sorts brännvin. För att åstadkomma brännvin måste den jästa produkten "brännas". Dvs destilleras på något sätt.
Jag tror knappast att glöggen blir starkare än 12% med bakjäst. Att den smakar starkt beror nog hellre på att den fortfarande är väldigt ung, i kombination med att du använt bakjäst. Det bästa vore nog om du sparar glöggen till nästa jul. Lagring är alltid fördelaktigt. Men det är på intet sätt farligt att servera den redan denna jul. Såvida inga olämpliga saker letat sig ner i jäsningen.

Sedan skulle jag rekommendera alla att använda någon vinjäst i ställe för bakjäst till drycker. Bakjäst gör sig bäst till degen.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: GPs "Dunderglögg"
« Svar #2 skrivet: 21 dec-11 kl 16:14 »
Okej, då vet jag. Tack så mycket för svaret! Då kan jag lugna ner mig lite (är skapligt hypokondrisk av mig, så om jag ens kan misstänka att något kan vara farligt för mig, eller andra, så utgår jag från att det är det).  :)

Men, ja, jag ska nog spara iallafall en flaska till nästa år. Mest för att jämföra, så jag vet till kommande år.
Jo, jag misstänkte nästan att bakjäst inte var det ultimata att använda för att jäsa drycker, men det stod med i receptet, och jag tyckte att det kunde vara en rolig sak att prova. :)

Ha en trevlig helg och ett gott nytt år!

//Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Mimie

  • Gäst
SV: GPs "Dunderglögg"
« Svar #3 skrivet: 21 dec-11 kl 16:25 »
Jag har också gjort dunderglöggen i år och den håller 16 %. Tycker att den smakar för starkt så tipset om att låta den mogna lite för att få mildare smak tackar jag för!
Det blir till att lagra till nästa år. Tjoho, vilken framförhållning!

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: GPs "Dunderglögg"
« Svar #4 skrivet: 21 dec-11 kl 18:20 »
Hur kommer man fram till att den är 16%
Oeschle° före och efter jäsning eller någon annan metod.
Jag brukar bli aningen skeptisk när folk säger att glöggen kommit upp i 24 % eller så men 16% är ju i alla fall rimligt om man använt starkvinsjäst.
Själv matar ja min glögg efterhand med socker och kollar att allt socker jäst ut, sötar efteråt. Då är det ganska lätt att räkna ut hur mycket alkohol det är också.

 

Mimie

  • Gäst
SV: GPs "Dunderglögg"
« Svar #5 skrivet: 21 dec-11 kl 18:27 »
Jag använder mig av en alkoholmätare för att se hur starkt eller svagt vinet blir.
Inte en sådan som polisen använder sig av  ;) utan en som är avsedd för vintillverkning.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

544 gäster, 1 användare
Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser