Av Karl måndag den 25 juni 2001 - 12.47:
Någon som har recept på det åländska söta svartbrödet? Alltså inget svartbröd med blod utan ett mörkt sött bröd som jag tror bl a innehåller farinsocker.
Mvh
Karl
Av Felicia onsdag den 22 augusti 2001 - 00.23:
Hej Karl
Jag snubblade faktist över ett recept till svartbröd men har inte bakat det själv.Receptet
verkar krångligt men hoppas det är gott.
Svartbröd
ca 5 kg rågmjöl
3-4 l vatten
ca0,5 kg malt
salt,sirap
Vattnet värmes,dock inte så att det kokar, och slås över det mesta av mjölet.Degen röres ihop och arbetas mycket,"tills den får söt smak".När
degen börjat jäsa tilsättes resten av mjölet,
malten och saltet.Degen knådas och arbetas ordentligt. Den fårnu stå och jäsa t.ex. över
en natt eller längre.Innan degen bakas ut kan sirapen tillsättas.Kakorna penslas med
maltdricka el. pilsner både före och efter gräddningen. Ugnen skall vara ganska varm.När
När brödet är gräddat tas det ut och sveps
in i t.ex. smörpapper så att det hålls varmt i flera timmar.Före eftergräddningen pensla kakorna på nytt. Brödet får vara i svag värme ungefär tre
timmar.När kakorna tas ut sves de åter in i smörpapper och får stå tills de kallnat.
Lycka till!!!
Mvh
Felicia