Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sockerbetsmelass?  (läst 7565 gånger)

vargfot

  • Inlägg: 78
Sockerbetsmelass?
« skrivet: 02 dec-11 kl 16:39 »
Någon som vet om sockerbetsmelass innehåller svavel och om den även kan förtäras av människor?

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #1 skrivet: 02 dec-11 kl 16:57 »
Hittar inget om svavel så det är nog väldigt lite sådant om det finns. Innehåller betor mycket svavel eller varför undrar du? Du kanske ska mäska  :) Tror inte det är farligt att äta för oss men det är inte särskilt gott.
Länk till sockerbolaget: http://www.nordicsugar.com/sv/foder/noetkreatur/melass/naeringsdeklaration-melass/
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #2 skrivet: 02 dec-11 kl 18:00 »
Mäska? ingen dum idé  8) Jag såg 'det goda livet' på svt. Där använder han 'treacle' på sin hemlagade gröt och delar frukost med en tjur. Blev mer än lite nyfiken/förundrad. Jag har aldrig provat sockerbetsmelass, men rörsockermelass smakar gott och den har liknande konsistens. Tack för länken. Jag passade på att fråga dem också. Lite oroande att melassen innhåller så mycket aska.

http://svtplay.se/t/133574/det_goda_livet
« Senast ändrad: 02 dec-11 kl 18:03 av vargfot »

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #3 skrivet: 02 dec-11 kl 21:13 »
Men "treacle" och melass är väl inte riktigt samma sak?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Johan1986

  • Inlägg: 38
    • Skåne
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #4 skrivet: 03 dec-11 kl 10:59 »
Lite oroande att melassen innhåller så mycket aska.


Troligtvis innehåller inte melassen aska, utan aska är ett mått på hur mycket som blir kvar av efter förbränning.
http://slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Naringsamnen-och-varden/Energi-avfall-aska-och-alkohol/

Sjaunja

  • Inlägg: 5670
    • -
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #5 skrivet: 03 dec-11 kl 11:22 »
Någon som vet om sockerbetsmelass innehåller svavel och om den även kan förtäras av människor?
 
Melass går bra att äta. Det är troligen nyttigare än raffinerat socker. Då jag var liten och godissugen var melasstunnan perfekt :-[   I dag använder jag melass som hostmedicin.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #6 skrivet: 03 dec-11 kl 13:58 »
Aska är ett mått på mineralinnehållet i ett livsmedel.  Man bestämmer det genom att glödga ett vägt prov, och väga det som blir kvar efteråt. Alla mineralerna kommer från sockerbetorna.

Det ingår lite svavel i melass, kan tänka mig en del i askan (i form av sulfater) samt i proteinet (en del svavelhaltiga aminosyror är nödvändiga för växter och djur).

Personligen tycker jag inte om smaken på melass.

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #7 skrivet: 03 dec-11 kl 16:45 »
Tack för klargörandet om askan. Hostmedicin, det låter lovande  :).
Tyvärr verkar kalciuminnehållet vara väsentligt lägre jämfört med rörsockermelass.
Som jag förstått används svavel vid tillverkningen av rörsocker, men är osäker på om samma sak gäller för sockerbetor.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #8 skrivet: 04 dec-11 kl 10:34 »
Googlade lite på rörmelass och betmelass.
Verkar som om betmelassen går mest till djurfoder och rörmelass till etanoltillverkning.
Var har du hittat sockerrörmelassens innehållsdekl?

Treacle som nämns ovan förefaller med svenskt språkbruk motsvara sirap.

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #9 skrivet: 04 dec-11 kl 10:58 »
Melass är gott tycker jag :-). Riktigt mustigt! Betfor är också namnam. Jag var nog häst i ett tidigare liv.

Men har ni nån gång funderat över varför spannmål och melass och lusern är gott men pellets smakar skit?

Ja, jag har provsmakat alla fodersorter jag gett mina kräk^^. Ger nu endast råvaror (höflingor, lusernpellets, torkade örterblommorgrönsaker).
//Lina

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #10 skrivet: 05 dec-11 kl 19:25 »
Googlade lite på rörmelass och betmelass.
Verkar som om betmelassen går mest till djurfoder och rörmelass till etanoltillverkning.
Var har du hittat sockerrörmelassens innehållsdekl?

Treacle som nämns ovan förefaller med svenskt språkbruk motsvara sirap.


Här finns en tabell över näringsinnehåll i blackstrap molasses:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=85

På min egen burk står det 400 mg kalcium per 100g.
Har sett 'black treacle' med 500 mg kalcium per 100g.



Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #11 skrivet: 05 dec-11 kl 23:05 »
Läst på lite i mina gamla böcker. Kanske man ändrat metodik nu, det vet jag inte. Gäller både betor och sockerrör.

När man raffinerar socker tillsätter man kalk för att vissa föroreningar skall fällas ut och ska vara möjliga att filtrera bort. Detta innebär att kalciumhalten blir betydligt högre. För att få bort kalcium tillsätts svaveldioxid, vilket medför att mycket svårlöslig kalciumsulfit bildas, vilken filtreras bort. Även sett uppgifter på att koldioxid används i stället.
« Senast ändrad: 05 dec-11 kl 23:07 av Edgar »

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #12 skrivet: 06 dec-11 kl 17:03 »
Läst på lite i mina gamla böcker. Kanske man ändrat metodik nu, det vet jag inte. Gäller både betor och sockerrör.

När man raffinerar socker tillsätter man kalk för att vissa föroreningar skall fällas ut och ska vara möjliga att filtrera bort. Detta innebär att kalciumhalten blir betydligt högre. För att få bort kalcium tillsätts svaveldioxid, vilket medför att mycket svårlöslig kalciumsulfit bildas, vilken filtreras bort. Även sett uppgifter på att koldioxid används i stället.


Intressant men synd, jag trodde kalciumet kom från sockerrören.

http://www.madehow.com/Volume-1/Sugar.html

« Senast ändrad: 06 dec-11 kl 17:09 av vargfot »

 

nordtravare

  • Inlägg: 265
    • Medelpad
SV: Sockerbetsmelass?
« Svar #13 skrivet: 06 dec-11 kl 18:28 »
har även hört många berättelser om att man blandade bakjäst och vatten i melassen bult uppstod som med tiden värmebehandlades och kyldes .Då fick man en eftertraktad dryck.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

458 gäster, 2 användare
Sjusjön, RickardR

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser