Hej!
Det är så att jag kommer att få köpa ett par lamm/ungfår som skall slaktas i höst. Den här uppfödaren brukar ha ganska välnärda djur, så jag har chansen att samtidigt få tag på en hel del fårtalg mer eller mindre gratis.
Jag har länge velat prova på att koka egen lädersmorning, och nu känns det som ett bra läge!
Jag vet att klassiska ingredienser är:
* Talg
* Ister (nödvändigt eller inte?)
* Tjära
* Bivax (för extra vattenavvisande förmåga)Kan någon av er här inne ge fingervisning om lämpliga proportioner? Jag har hört talg/ister ca 1:1, tillsätt tjära till lagom konsistens, och en "klump" vax. (Behöver tydligen inte vara mycket.)
Jag har också hört att om man ökar andelen fårtalg i förhållande till ister (ända upp emot 1½:1 - 2:1) och accepterar en lite fastare konsistens så behövs egentligen inget vax, fårtalgen är tillräckligt vattenavvisande.
Har någon erfarenheter och/eller förslag?
Lasse C