Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grönt på julbordet?  (läst 9021 gånger)

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #20 skrivet: 18 dec-11 kl 15:35 »
Grönkålspajen blir god om den får lite lagrad ost på toppen, och gärna lite flagad mandel.
Det är förresten gott med grönkål i pirog också.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #21 skrivet: 18 dec-11 kl 15:52 »
Den här gamla favoriten.

Hasselnötsbiffar
gillar alla, även köttisar, brukar vi alltid ha på julbordet.
(Annars är det mums tillsammans med potatis och svampsås och lingon.)

Koka råris eller vilket ris som helst.
Mal en påse hasselnötter på mandelkvarn.
Riv eller finhacka gul lök.
Krydda, jag tar bara shouyo och lite havssalt.
Blanda allt när riset är nykokt och varmt, använd händerna och forma små biffar.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #22 skrivet: 18 dec-11 kl 16:40 »
Kålrots-morotslåda.
Hur gör du den?
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

Varg-älva

  • Inlägg: 1303
    • Finland
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #23 skrivet: 18 dec-11 kl 17:43 »
Kål-morotslåda

1 kg skalad kålrot och morot (hälften av var eller så, eller bara morot eller kålrot)
1 dl kokspad
1,5 dl grädde (eller sojagrädde)
0,75 dl mannagryn (eller polenta - majsmanngryn)
1 tsk salt
sirap - enligt smak för att få den rätta sötman
(mald mustkotnöt - om du vill, smaka av)

Koka kålrot / morot till det är riktigt mjukt. Mosa dem med 1 dl kokspad och grädden. Tillsätt mannagryn och salt och smaka av.

Grädda i 150 grader i ca 1,5 timme.

Jag använder alltid sojagrädde och majsmannagryn för att få lådan gluten- och mjölkfri (allergier)
Receptet kan dubblas hur mycket du vill.... I år kokade jag i 10 -liters kastrullen. (fast då blev det också till svärfar och mamma)

Går mycket bra att frysa. När den tinat brukar jag blanda i lite grädde och värma i ugnen.

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #24 skrivet: 18 dec-11 kl 18:23 »
Tack! Är det finskt?
Det går väl bra att utesluta sirap? gillar inte sötad mat, det lär ju bli naturligt sött av rotgrönsakerna.
Jag har ekologiska kålrötter, morötter och polenta hemma, det får bli ett nytt inslag på julbordet iår.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

Varg-älva

  • Inlägg: 1303
    • Finland
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #25 skrivet: 18 dec-11 kl 18:36 »
Tack! Är det finskt?
Det går väl bra att utesluta sirap? gillar inte sötad mat, det lär ju bli naturligt sött av rotgrönsakerna.
Jag har ekologiska kålrötter, morötter och polenta hemma, det får bli ett nytt inslag på julbordet iår.

Jodå, det är det. Det ursprungliga receptet hade morötter i sig, sen har jag modifierat det lite med åren.
Sirapen kan du gott utesluta, den är bara till för smaken. Rotsakerna är ju naturligt söta. Och ekologiska brukar väl vara sötare i smaken är butiks-grejer. Och det är ju bara att smaka sig fram hur man vill ha det hela!

Lycka till!

LimJans

  • Inlägg: 9151
    • Dalarna
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #26 skrivet: 18 dec-11 kl 20:07 »
Jodå, det är det. Det ursprungliga receptet hade morötter i sig, sen har jag modifierat det lite med åren.
Sirapen kan du gott utesluta, den är bara till för smaken. Rotsakerna är ju naturligt söta. Och ekologiska brukar väl vara sötare i smaken är butiks-grejer. Och det är ju bara att smaka sig fram hur man vill ha det hela!



Lycka till!

Ibland trycker jag i små klickar av smör i det hela innan jag gräddar lådan :)

JohannaKalvhult

  • Inlägg: 0
    • Skåne
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #27 skrivet: 19 dec-11 kl 23:47 »
En god sallad/cole slaw som jag inte har några exakta proportioner till:
Strimlad Rödkål, äpple i små bitar, creme fraiche, russin. Jag vet inte om det är russinen som gör det, men har alltid förknippat det med jul..

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #28 skrivet: 20 dec-11 kl 16:21 »
"Svensk tzatziki"

Riv tre-fyra stora morötter på grovsidan av rivjärnet.
Varva rivet med 1/2 tsk salt.
Låt stå och safta sig en timme.
Blanda ner 2 dl grekisk/turkisk yoghurt ( eller avrunnen vanlig naturell)
1-2 msk nyriven pepparrot. Eller mer om man gillar det.

Vill man ha en häftig färg byter man ut morötterna mot rödbetor.

 

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Grönt på julbordet?
« Svar #29 skrivet: 20 dec-11 kl 16:45 »
Det är väldigt gott med.... vete 17 vad man ska kalla det ::).

Fräs spenat i smör, med vitlök ( skulle säkert gå bra med grönkål oxå, men ha då i lite sirap för att bryta beskan) Varva filodeg med tunna lager spenatfräs och glöm inte pensla filodegen med smält smör. På toppen lägger du flera lager filodeg. In i ugnen. Man kan servera denna rätt varm, ljummen eller kall. Kanske kan man toppa med valnötter.
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

445 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser