Kål-morotslåda
1 kg skalad kålrot och morot (hälften av var eller så, eller bara morot eller kålrot)
1 dl kokspad
1,5 dl grädde (eller sojagrädde)
0,75 dl mannagryn (eller polenta - majsmanngryn)
1 tsk salt
sirap - enligt smak för att få den rätta sötman
(mald mustkotnöt - om du vill, smaka av)
Koka kålrot / morot till det är riktigt mjukt. Mosa dem med 1 dl kokspad och grädden. Tillsätt mannagryn och salt och smaka av.
Grädda i 150 grader i ca 1,5 timme.
Jag använder alltid sojagrädde och majsmannagryn för att få lådan gluten- och mjölkfri (allergier)
Receptet kan dubblas hur mycket du vill.... I år kokade jag i 10 -liters kastrullen. (fast då blev det också till svärfar och mamma)
Går mycket bra att frysa. När den tinat brukar jag blanda i lite grädde och värma i ugnen.