Jag fick en jättelivskraftig surdegsgrund av mina vänner häromdagen, och i morse blandade jag för första gången till en fördeg. Tillsatte vetemjöl och ljummet vatten till ca en dl surdegsgrund. Jag lät det stå i köket med plastfilm över bunken. Nu för en timme sedan tog jag fördegen (som var lite småbubblig och väldigt mysig i konsistensen!) och blandade till resten av degen, med mer vetemjöl, lite grahamsmjöl och lite rågsikt.
Nu har det visserligen bara gått en timme... men INGENTING händer i bunken! Eller nja, jag anar en eller annan luftbubbla under ytan, men det har inte blivit större eller så...
Det är inte så jättevarmt här hos oss är jag rädd... strax över 20 grader visar termometern i köket, där jag ställde degen. Eftersom jag är lite orolig att det är värme som saknas ställde jag nu in degbunken i ugnen, som fortfarande var lite småvarm sen tidigare ikväll. Tror ni att detta hjälper? Eller verkar det som att jag gjort nåt fel? Fördegen stod ju också i samma strax-över-20-grader och hade inte blivit större, trots att den var lite bubblig... hjääälp! Vore så tråkigt att misslyckas med första surdegsförsöket!