Oca
Från Wikipedia
Oxalis tuberosa
Tubérculos crudos de O. tuberosa
Tubérculos crudos de O. tuberosa
Systematik
Rike: Plantae
Division: Magnoliophyta
Klass: Magnoliopsida
Ordning: Geraniales
Familj: Oxalidaceae
Släkte: Oxalis
Art: O. tuberosa
Vetenskapligt namn
Oxalis tuberosa
Oca (Oxalis tuberosa) är en ätbar rotfrukt från Anderna som odlades av inkafolket och fortfarande odlas av bönder i Bolivia, Peru och Ecuador. Oca betraktas felaktigt ofta som en släkting till potatisen, som i likhet med den härstammar från Sydamerika och väl tål höghöjdsklimatet. Den tar längre tid att växa och ger lägre avkastning än potatisen vilket förklarar att den inte odlas i andra länder. Undantaget är Nya Zeeland, där den infördes i slutet på 1800-talet och blev mycket populär; där kallas oca för New Zealand Yam.
http://sv.wikipedia.org/wiki/OcaJag har hört talas om denna grönsak, men inte fått tag på utsäde. Var har du hittat ditt utsäde, och hur vinterförvarar du knölarna?