Ja det är sååå trist! Med undantag av "Finska hembageriet" och det biodynamiskt odlade de säljer från Järna då. Här får du några av mina recept. Har dock inte döpt dom till nåt fint
Mitt Special-Mumsbröd1 kg rågkross eller grovmalet mjöl
1 kg finmalet rågmjöl, fullkorn såklart
1 liter ljummet vatten (tar man mera blir brödet lösare, men man måste knåda längre tid. Prova!)
Surdeg, ca. 500 gram, egen eller köpt
1 matsked salt, gärna havssalt
1 matsked vardera utav: Fänkål, linfrön, kummin, koriander och framför allt i hela korn!
Man bakar ut det precis på samma sätt som nästa receptet.
Om det var för grovt, kan man baka det här istället
(jag gillar råg så det blir oftast råg i mina limpor):
Råg-Vete-Fullkornsbröd1 kg råg
1 kg vete
ca. 500 gram surdeg
1 liter ljummet vatten
1 matsked salt
På kvällen före baket mals rågen och vetet fint (eller som man vill) till mjöl och därefter häller man ned det i en skål. Gör en grop i mitten och häll ned surdegen där. Tillsätt två tredjedelar av det ljumma vattnet. Rör ihop surdegen med vattnet och så mycket av mjölet, att en deg uppstår som fortfarande är flytande. Ställ på varm plats under natten för jäsning.
Nästa morgon tillsätter man resten av vattnet och saltet. Knåda ordentligt tills degen lossnar från skålen. Forma ett avlångt bröd och låt det jäsa i 2 timmar på en smörad bakplåt. Gräddas i 1½ timme i förvärmd ugn.
Det ser snyggt ut om man före jäsningen rispar ett rutmönster på brödet med en kniv. Man kan experimentera litet med olika penslingar också: Vatten, mjölk, äggvita...
I nästa inlägg kommer två mumsiga surdegsrecept! Ett gammeldags och ett litet modernare.