Just jerseykor har jag funderat på en del. Inte så allvarligt kanske, mer som i OM och att det hade varit roligt. Lite erfarenhet av kor och mjölkning har jag sen jag var liten och pappa hade kor. Fast det var vanliga kor, SLB förmodar jag och de mjölkades med mjölkmaskin, fast man mjölkade ju alltid ur lite först, och det var jag väldigt bra på!
Jerseykor ser så fina ut och jag har hört att det blir bra smör av deras mjölk, det vore så roligt att göra själv.
Kan en jerseyko passa som hushållsko? Hur mycket mjölk ger de på ett ungefär?
En annan tanke jag får, visst bör man väl ha mer än en ko väl? För de mår väl inte heller bra utav att bo utan någon artfrände, precis som hästar? Eller kan en ko trivas tillsammans med hästar? (eller tvärtom)
En par fjällkor, är nog bra som hushållsko, de bör ha sällskap, deras mjölk är fetare än "vanliga" mjölkkors mjölk och inte ger de så mycket mjölk heller, 5-6 liter/mjölkning ungefär. Ska du sen låta dessa kalva, så är det bäst att köpa dessa när de redan går med kalv i magen, för annars kan det bli dyrt, du måste vara med i seminsällskapet eller vad det heter, om du inte har någon som har en tjur.
Mjölken den separerar du ut grädden på, gör smör och ost, så det blir nog inte så att du får något överflöd av mjölk! Tänk på att köp en ko som har handmjölkas, annars kan du få problem med att få ut nån mjölk, pga att spenarna är små och de är hårdmjölkade! De ska mjölkas morgon och kväll, annars kan de bli sjuka!
Du kan ju försöka få tak på en mjölkmaskin som tar en ko i taget, såna har mjölkbönderna åt de som sjuka, och du kan ju kankse få tag på någon sån om bonden lagt ner ladugården!
Lycka till med dina kor...När jag blir pensionär ska nog jag också skaffa mig ett par kor! Och du, det går att vänja dem vid mjölkning andra tider än tidigt på morron, här bredvid är det en farbror som har fjällkor, och de mjölkas ca 10 på morron och 20-21 på kvällen ibland senare, och de kossorna ser inte ut att må dåligt!