Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gammal jäst  (läst 46337 gånger)

thiamamma

  • Inlägg: 9
    • Östergötland
Gammal jäst
« skrivet: 19 aug-10 kl 13:54 »
Hej! Nu har jag glömt att baka på jästen jag köpt. Igen... :( Känns trist att bara slänga så jag fundera på om man kan använda den som del/hjälp i en surdeg. Någon som vet? Är själv surdegsnovis men tycker det är gott.
Mitt i skogen och nyväkt intresse för de svenska hotade lantraserna

Lasse46

  • Inlägg: 162
    • Jämtland
SV: Gammal jäst
« Svar #1 skrivet: 19 aug-10 kl 17:37 »
Är det färsk jäst och du förvarat den i kyla och den passerat bäst före datum och börjar torka kan du blöta upp den och använda den som vanligt åtminstonde ett halvår senare, är den äldre börjar den tappa jäskraft men fungerar i åratal men med reducerad jäseffekt dvs det tar längre tid att jäsa degen, i en surbrödsdeg med den långa jästiden har det ju ingen betydelse. Det var ju så man förvarade jäst förr i tiden, man torkade den. Men med dagens allt mer jäktade och mindre kunniga bakerskor/bagare föredrar ju de flesta en standardiserad jäst som jäser likadant varje gång.

Lasse

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Gammal jäst
« Svar #2 skrivet: 19 aug-10 kl 18:18 »
Lägg den i blöt innan du använder den. Nästa gång du köper jäst, lägg den i frysen :)
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Gammal jäst
« Svar #3 skrivet: 19 aug-10 kl 19:20 »
Vad man lär sig bra saker här! Har alltid slängt jäst som ser tråkig ut. Köper torrjäst istället för att inte ha krav att baka direkt... Kan den ha några sämre egenskaper..?
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Gammal jäst
« Svar #4 skrivet: 19 aug-10 kl 22:31 »
Om jästen blivit väldigt hård, så att det är risk för jästklumpar i brödet, brukar jag blöta upp den i ljummet vatten, vispa ner ett par nypor mjöl och vänta tills det börjar bubbla. Sen silar jag hela gojse,t så att ev. klumpar försvinner.
Här slängs inget i onödan......... jajaja jag vet, jag är en snålmaja :)

thiamamma

  • Inlägg: 9
    • Östergötland
SV: Gammal jäst
« Svar #5 skrivet: 20 aug-10 kl 09:26 »
Tack så jättemycket för era svar och tips  :D Hade jag ingen aning om att jästen gick att använda så länge. Jag föredrar färskjäst eftersom jag kan använda kallt degspad där, har "hettat ihjäl" några torrjäster   :(
« Senast ändrad: 20 aug-10 kl 09:28 av thiamamma »
Mitt i skogen och nyväkt intresse för de svenska hotade lantraserna

Pippilutt

  • Inlägg: 208
    • Södermanland
SV: Gammal jäst
« Svar #6 skrivet: 20 aug-10 kl 10:01 »
Här slängs inget i onödan......... jajaja jag vet, jag är en snålmaja :)

Vadå snål?  Vettig, tycker då jag i alla fall.
Att arbeta är kul - det har jag sett själv

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Gammal jäst
« Svar #7 skrivet: 20 aug-10 kl 10:16 »
Jag snålar alltid med jästen, ofta en pytteliten dos, i ett kärl med vatten och lite socker, så den förökas upp.  Mindre jäst kan göra jäsningen lite längre, men det går fint det med.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Gammal jäst
« Svar #8 skrivet: 20 aug-10 kl 10:20 »
Lägg den i blöt innan du använder den. Nästa gång du köper jäst, lägg den i frysen :)

Åh, man kan frysa den? Vad lite jag kan om den fantastiska lilla jästen egentligen... å det där med att blöta upp var välkommet i det här hemmet också.
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

edithsdotter

  • Gäst
SV: Gammal jäst
« Svar #9 skrivet: 11 sep-10 kl 09:06 »
Liten jästmängd och lång kalljäsning ger ett godare och smakrikare bröd. Vänta också med att blanda i saltet till andra jäsningen, eller i alla fall en stund in i den första, så tar man bättre tillvara glutenbildningen i degen. Kontentan av detta: gammal, dvs intorkad, jäst kan användas länge om man tar hänsyn till den i jästiden.

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: Gammal jäst
« Svar #10 skrivet: 09 nov-10 kl 22:00 »
Tack så jättemycket för era svar och tips  :D Hade jag ingen aning om att jästen gick att använda så länge. Jag föredrar färskjäst eftersom jag kan använda kallt degspad där, har "hettat ihjäl" några torrjäster   :(

För att inte hetta ihjäl torrjäst, spola varmvatten till dess att det blir så varmt att du precis måste dra undan handen, då är temperaturen rätt för torrjäst. Lycka till!
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Gammal jäst
« Svar #11 skrivet: 09 nov-10 kl 22:16 »
Möglar inte eran färska jäst om den ligger för länge i kylen ??? Det gör min :-X Då använder jag den för att fräsa på förmultningen i avloppsbrunnen..... spolar alltså ner den i toaletten  o:)
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Gammal jäst
« Svar #12 skrivet: 09 nov-10 kl 22:23 »
Möglar inte eran färska jäst om den ligger för länge i kylen ??? Det gör min :-X Då använder jag den för att fräsa på förmultningen i avloppsbrunnen..... spolar alltså ner den i toaletten  o:)

Näpp, min möglar inte. Den bara skrumpnar ihop och torkar.
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Gammal jäst
« Svar #13 skrivet: 09 nov-10 kl 22:38 »
Köper jag färsk jäst dröjer det inte länge föränn den börjar jäsa och lukta ammoniak . :-X

Har också gått över till torrjäst när jag inte använder surdeg .
men jag blandar torrjästen med varmt vatten som det ska vara och väntar tills den bubblar , sedan fyller jag på med lite mjöl osv som man gör surdeg . Så det går bra att använda torrjäst även vid kalljäst brödbak .

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Gammal jäst
« Svar #14 skrivet: 09 nov-10 kl 23:02 »
Möglar inte eran färska jäst om den ligger för länge i kylen ??? Det gör min :-X

För fuktigt???

Köper jag färsk jäst dröjer det inte länge föränn den börjar jäsa och lukta ammoniak . :-X

För varmt???

 :-* /Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

 

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Gammal jäst
« Svar #15 skrivet: 10 nov-10 kl 08:34 »
Citera
För fuktigt???

Antagligen :-\
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

536 gäster, 2 användare (2 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser