Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?  (läst 4105 gånger)

y88

  • Inlägg: 3
opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« skrivet: 09 mar-10 kl 12:35 »
Vart kan få tag på det här i sverige? och om det inte finns, kan man göra det själv? Det är jätte svårt att få tag på råa/opastöriserade mejeriprodukter som smör, grädde, mjölk osv. Kan man få tag det i sverige? Speciellt stockholm.

Vore väldigt tacksam för svar!

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #1 skrivet: 10 mar-10 kl 08:01 »
Jag kan inte begripa hur man skulle kunna göra opastöriserad ghi. Vi har egna kor och kan göra eget smör opastöriserat, men sen när man ska göra ghi av det så värmer man ju smöret tills vattnet avdunstat, så då blir det ju pastöriserat samtidigt.

Men å andra sidan vet jag en som köpt smörolja på kapsel från England, men jag antar att de använder sig av någon särskild teknik då?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #2 skrivet: 10 mar-10 kl 10:28 »
Ghi/Ghee är ju det som i Sverige kallas skirat smör . Då värmer man smöret tills det delar sig . och både skummar av och lämnar en bottensats . Som ofta blir .
Så utan upphettning är det inte möjligt .

Opastöriserad mjölk får du köpa från någon bonde utanför stan .
sedan är det bara att skumma av grädden , skummjölken brukar hålla ca 2 % fett . Mer om man skummar med sked , dvs utan separator .
Smör går att göra med elvispen .

Ost finns att köpa opastöriserad med det brukar då vara små delikatess ostar .
Men om man vill göra egen ost så de flesta ostar kräver inte högre temp än max 42 gr .
Och de är ganska enkla att göra och lyckas med .

Hemvändare

  • Inlägg: 121
  • Tid är allt vi har
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #3 skrivet: 10 mar-10 kl 10:59 »
Att låg pastorisera tror jag inte har någon dirket negativ inverkan vare sig på fett kvaliten eller smaken. Du far inte efter homogeneserat?

Som sagt ghi blir patoriserat i prosessen att framställa det. Man kanske kan pressa fram smörolja men det vet jag inget om.

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #4 skrivet: 11 mar-10 kl 09:53 »
Alltså kapslarna från England skulle innehålla opastöriserad ghi, fråga Vargalyster, det var han som nämnde dem. Enligt honom var det dyrt också.

Skirat smör kallar man det ju när det bara är smält, har man någonsin gjort ghi i Sverige för lagring? Vad jag förstått blandade man i en massa salt i smöret förr för att det skulle hålla längre (och sen tvättade man bort det innan man åt).

Sidospår, men blir nyfiken.

Vill man komma åt nyttigheterna i opastöriserad ghi tycker jag det verkar enklare att inte göra ghi och äta opastöriserat smör helt enkelt.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #5 skrivet: 11 mar-10 kl 10:16 »
Ur förvaring av kött , smör , ägg mm . För kortare och längre tid . Anna Schenström och
Amelie Carlstedt . 1917
En del ur Den mindre jordbrukarens handbok

Man kan också med fördel konservera smör på följande sätt . Smöret lägges i en gryta och smältes . Så snart det kokar upp , avlägsnas noga allt skum , som bildas . Smöret får sedan koka , tills det slutar bubbla och vätskan är fullkomligt klar , då hälles det på en "drittel" eller i en stenkruka . När det är kallt , täcks det med en ren linneduk doppad i saltlag , strör lite torrt salt ovanpå och täcker dritteln med lock och binder över krukan med pergamentpapper . Smöret håller sig länge .
Används till matlagning .

( Jämför John Seymores resept på ghee ur boken självhushållning)

Fortsatt ur översta boken :
Smör särskilt avsett till bordssmör blir nästan bättre och drygare att konservera på buteljer .
Man hettar då upp smöret tills det smälter , skummar väl och häller det på rengjorda buteljer .
som genast korkas , steriliseras vid 100 gr i 30 min . Förvaras på svalt och mörkt ställe .
När butelj smöret ska användas , värmer man flaskan i vatten bad till 45 gr , häller smöret i en skål och tillsätter lite grädde under kraftig vispning som bör fortgå tills smöret är fullkomligt avsvalnat .


Så allt smör har inte förvarats i salt i krukor  ;)




Tillägg !
Nu har jag googlat in på A Price sida om opastöriserade mejeriprodukter och smöroljan står INTE med där . Det som finns är Smör från Jersey kor , Yogurt av getmjölk och diverse ostar .

Smöroljan säljs som vitamin tillskott , och det står ingenstans som opastöriserad .Eller att det är en ersättning för smör/margarin .

« Senast ändrad: 11 mar-10 kl 11:39 av esten »

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #6 skrivet: 11 mar-10 kl 13:28 »
Wow! Tack för så mycket intressant information! Det här ska jag spara!

Om det är Westons kapslar han köpt vet jag inget om, bäst man frågar honom. :)

Vad roligt att läsa detta. Undrar hur butelj-smöret som ska blandas med färsk grädde sen blir?

Var har du fått  tag på Den mindre jordbrukarens handbok?

 

Björn.

  • Inlägg: 0
    • Västergötland
SV: opastöriserad/oupphettad ghi/smörolja (ekologisk)?
« Svar #7 skrivet: 29 nov-12 kl 15:43 »
Jag kan inte begripa hur man skulle kunna göra opastöriserad ghi. Vi har egna kor och kan göra eget smör opastöriserat, men sen när man ska göra ghi av det så värmer man ju smöret tills vattnet avdunstat, så då blir det ju pastöriserat samtidigt.

Men å andra sidan vet jag en som köpt smörolja på kapsel från England, men jag antar att de använder sig av någon särskild teknik då?

Opastöriserad "ghi" utvinns genom centrifugering! Weston A. Price var nog den som var först eller iallafall den som gjorde sättet "känt".


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

457 gäster, 4 användare (2 dolda)
kajsazanderpersson, skogskälla

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser