Ur förvaring av kött , smör , ägg mm . För kortare och längre tid . Anna Schenström och
Amelie Carlstedt . 1917
En del ur Den mindre jordbrukarens handbok
Man kan också med fördel konservera smör på följande sätt . Smöret lägges i en gryta och smältes . Så snart det kokar upp , avlägsnas noga allt skum , som bildas . Smöret får sedan koka , tills det slutar bubbla och vätskan är fullkomligt klar , då hälles det på en "drittel" eller i en stenkruka . När det är kallt , täcks det med en ren linneduk doppad i saltlag , strör lite torrt salt ovanpå och täcker dritteln med lock och binder över krukan med pergamentpapper . Smöret håller sig länge .
Används till matlagning .
( Jämför John Seymores resept på ghee ur boken självhushållning)
Fortsatt ur översta boken :
Smör särskilt avsett till bordssmör blir nästan bättre och drygare att konservera på buteljer .
Man hettar då upp smöret tills det smälter , skummar väl och häller det på rengjorda buteljer .
som genast korkas , steriliseras vid 100 gr i 30 min . Förvaras på svalt och mörkt ställe .
När butelj smöret ska användas , värmer man flaskan i vatten bad till 45 gr , häller smöret i en skål och tillsätter lite grädde under kraftig vispning som bör fortgå tills smöret är fullkomligt avsvalnat .
Så allt smör har inte förvarats i salt i krukor

Tillägg !
Nu har jag googlat in på A Price sida om opastöriserade mejeriprodukter och smöroljan står INTE med där . Det som finns är Smör från Jersey kor , Yogurt av getmjölk och diverse ostar .
Smöroljan säljs som vitamin tillskott , och det står ingenstans som opastöriserad .Eller att det är en ersättning för smör/margarin .