Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp mig baka bröd!  (läst 8461 gånger)

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
Hjälp mig baka bröd!
« skrivet: 21 sep-10 kl 13:42 »
Jag håller på och gör ostkaka just i detta nu, och hade tänkt använda vasslen som blir över till ett rejält brödbak. (Jag gör på 6 liter mjölk, så det kommer att bli MYCKET vassle, så jag kanske inte kan använda mig av riktigt allt.)

Men jag inser ju att jag är helt novis på brödbak, så jag tänkte att om jag skriver ner vad jag har hemma så kan ni kanske hjälpa mig att "göra" ett brödrecept av det.  :D Observera att man inte behöver klämma in alla ingredienserna jag listar, jag skriver bara vad jag har som jag tror går att använda i bröd, så får ni blanda bäst ni vill. ;)

Mjöl och liknande:

Vetemjöl
Grahamsmjöl
Bovetemjöl
Havregryn
Psyllium-frön

Sötsaker:

Socker
Mörk sirap
Flytande honung

Kryddor:

Malda brödkryddor (anis kummin fänkål) (bäst före 2006, oöppnad påse)
Hel anis (bäst före 2009, oöppnad)
Hel fänkål (bäst före 2008)
(Ja, ni ser ju hur ofta jag bakar bröd...  :-[ Jag skyller på att jag fram tills i våras bodde i ett hus med ett så sketet jäkla litet kök att det knappt gick att koka nudlar.   ::)  Brödkryddorna är från innan dess...  ;) )

Annat:

Filmjölk (Fjällfil)
Ägg
Lingonsylt
Oljor (oliv, mat, sötmandel)
Öl (Falcon bayersk)

Jäst får jag åka till lokala "bua" och handla. Bara att hålla tummarna för att hon har...

Okej, sätt igång att trolla med knäna gott folk!  ;D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #1 skrivet: 21 sep-10 kl 13:54 »
oj oj kan bli mycket gott av det du har hemma, man kan jäsa med bikarbonat åxå t ex grovbröd m filmjölk i:) jag skriver via mobilen, men antar att du kan modifiera hur du vill efter grunden1 ett paket jäst, en liter vätska , en msk honung, sirap eller socker, 2,5l mjöl varav hälften gärna vetemjöl. Låt jäsa 30min, sen knåda o forma bröd, sen jäsa igen ca 20min, schytts in i ugnen 10min 250grader sänk sen t 100 i 30min. Ett basrecept jag går efter när jag exprimenterar med brödbak. Lycka till' !
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #2 skrivet: 21 sep-10 kl 18:41 »
Okej, det var ett bra bas-recept.

Kan nån säga vilka saker i listan som passar ihop med varandra och vilka som kanske inte passar lika bra i samma deg?

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #3 skrivet: 21 sep-10 kl 18:53 »
Okej, det var ett bra bas-recept.

Kan nån säga vilka saker i listan som passar ihop med varandra och vilka som kanske inte passar lika bra i samma deg?

/Sara

Mörk sirap t ex passar nog bäst tillsammans med lite grövre mjöl, tror jag iaf. Honung till 'mellanregistret' och socker till vetedegen. Det går baka utan sött också iofs. Lingonsylt passar bäst i mörkare bröd också, tycker jag iaf.

Men det jag tänkte säga egentligen är att vasslen går bra att frysa, det är synd att slänga något som det blir så gott bröd av! Du kan baka bullar av vassle också, jag vill minnas att jag gjorde lussekatter en gång på vassle när jag fick utav min syster. Hon brukade frysa den vet jag.
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #4 skrivet: 21 sep-10 kl 19:31 »
Gör den det? Jag har hört att just vassle inte går så bra att frysa, men om den gör det så vore det ju jättebra. Jag har närmare fem liter av det nu, så det blir en faslig massa bröd om jag ska baka på allt på en gång...  ::)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #5 skrivet: 21 sep-10 kl 19:33 »
Gör den det? Jag har hört att just vassle inte går så bra att frysa, men om den gör det så vore det ju jättebra. Jag har närmare fem liter av det nu, så det blir en faslig massa bröd om jag ska baka på allt på en gång...  ::)

/Sara

Det blir bullkalas hos Sara nån dag framöver då... =D
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

ripper

  • Inlägg: 100
    • Västergötland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #6 skrivet: 21 sep-10 kl 20:32 »
Vasslen kan du frysa m fördel även mjölk som du ska ha i bak. Om du vill kan du göra degan på kvällen men på kall vätska & olja (kan utesluta fett & olja om du har vassle), funkar jättebra att även utesluta sötningsmedel, många tror att det inte jäser bra utan men funkar toppen & smaken av de olika mjölsortena kommer fram bättre. Har du assistent???? kör då ihop degen på sakta fart i ca 8 min utan saltet(förstör glutentrådarna) efter 8 min, tillsätter du saltet & kör assistenten lite fortare i ca 10 min tills degen går ihop! Nu kan du antingen låte degen jäsa i rumstemp ca 2 timmar eller svalt från kväll t morgon, täck inte med handduk för då torkar degen & kan inte expandera som den ska utan använd plastfolie eller en påse som träs över.  & bered degen som vanligt innan du kör in den i ugnen som limpor el frallor. behöver bara vara ca 175 g(varmluft) (190 gr vanlig ugn) i ca 35 min, innertemp på brödet 90 gr när det e färdigt...
Det ska va gött å leva!! Aaaaaannars kan det kvetta!!!

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #7 skrivet: 21 sep-10 kl 20:38 »
Det går utmärkt att frysa vassle till brödbak.
Jag tar fram ett paket dagen innan jag ska baka, när det tinat har jag i  ca 15 g jäst och vispar ner grovt mjöl till pannkakssmetkonsistens.
Dagen efter fyller jag på med mjöl, kryddar sirap eller vad jag vill.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #8 skrivet: 21 sep-10 kl 21:13 »
Det blir bullkalas hos Sara nån dag framöver då... =D

Jag törs inte baka några bullar... Då kan jag inte låta bli att äta dom, och då är ju min viktnedgång raskt ett minne blott...  ::)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #9 skrivet: 21 sep-10 kl 21:17 »
Tack för alla tips!

Kalljäst deg verkar vara spännande. Vad blir det för skillnad på brödet om man kalljäser mot om man gör som på vanligt sätt?

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #10 skrivet: 21 sep-10 kl 21:20 »
Tack för alla tips!

Kalljäst deg verkar vara spännande. Vad blir det för skillnad på brödet om man kalljäser mot om man gör som på vanligt sätt?

/Sara
Smaken utvecklas bättre, och brödet blir ofta saftigare och hållbarare. Bara fördelar alltså.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #11 skrivet: 21 sep-10 kl 21:24 »
Smaken utvecklas bättre, och brödet blir ofta saftigare och hållbarare. Bara fördelar alltså.

Det låter ju bara positivt, måste absolut testas!  :)

Och förresten, Ripper: Ja, jag har en assistent, tack och lov...  8)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

ripper

  • Inlägg: 100
    • Västergötland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #12 skrivet: 25 sep-10 kl 16:43 »
Angående vassle så kan du koka den till messmör/ost & ha på det nygräddade brödet ;D
Det ska va gött å leva!! Aaaaaannars kan det kvetta!!!

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #13 skrivet: 26 sep-10 kl 03:31 »
Angående vassle så kan du koka den till messmör/ost & ha på det nygräddade brödet ;D

Inte den vasslen som blir när man gör ostkaka. Man blandar nämligen i lite vetemjöl strax innan löpen, så det är en massa gluten kvar i vasslen när man silat ostmassan... ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

 

ripper

  • Inlägg: 100
    • Västergötland
SV: Hjälp mig baka bröd!
« Svar #14 skrivet: 26 sep-10 kl 20:48 »
nä, men på den som du gör färksost av ;)
Det ska va gött å leva!! Aaaaaannars kan det kvetta!!!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 1 användare
Doris och Börje

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser