Det verkar vara olika för olika djurslag, men till närmsta familjen ska man få dela ut eller "sälja" hemslaktat. För vissa djur får man sälja mindre mängder hemslaktat. Och kommunerna har olika tillämpning av regler, i vissa kommuner anser de att enkla anordningar och det egna köket räcker för att få hantera mindre mängder produkter för försäljning, om man är noggrann. I andra kommuner är de mer rigida och kräver dyra godkända lokaler, fettavskiljning och andra anordningar även för mycket små mängder.
Så ett tips är väl att kolla försiktigt med kommunen, men uttryck dig i generella termer, så att du inte får problem i onödan. Då kan du själv bedöma om du vill/behöver bryta lite mot reglerna, eller om du kan hitta en lösning som är helt godkänd.
Jag som har stor trädgård och tänker odla mer efterhand, funderar på detta med benmjöl, som man köper dyrt på trädgårdsbutiken som näring till tex lökväxter. Kanske är kvarnar för dyrt, kanske kan man inte bryta ner materialet i varmkompost eller annan lämplig anläggning, men om man hittar en sådan lösning, borde man inte kunna, och helst även få, använda slaktresterna till det?
Har man någon form av alternativ toalett, där man separerar urinen och komposterar fekalierna i godkänd kompost i 2 år, som väl reglerna är, så borde de flesta slaktrester brytas ner på den tiden i samma anläggning, om man finfördelar materialet lagom mycket. Vore inte det en lämplig lösning, som borde kunna bli godkänd, åtminstone sett till smittrisken. Man anser ju att alla smittsamma sjukdomar som kan finnas i fekalierna har brutits ner på den tiden.
Själv slaktar jag bara små djur, kaniner och fjäderfä, och ganska få, ännu så länge. Så de slaktrester som jag inte kan använda till något vettigt har jag lagt i soptunnan, och ingen har protesterat ännu så länge. Jag anser att det inte blir större mängder än vad som är rimligt att hantera på det sättet. Sen att det kanske inte är helt godkänt är en annan sak. Men om jag köpt köttet på annat håll, och slängt skrov och liknande efter att jag ätit köttet, så hade det också hamnat i tunnan. Och om jag benat ur innan tillagning så skulle skrovet vara rått, och ev smittämnen finnas kvar, och det skulle vara tillåtet att slänga i tunnan i alla fall. De flesta sjukdomar smittar via urin och fekalier, och det får man ju slänga i soptunnan om man har husdjur/keldjur. (Fast detta material är ju fantastiskt i odlingarna, så det som mockas ut ur burar/djurhus hamnar givetvis i en kompost och sedan i odlingarna hos mig, utom i de fall jag ev skulle misstänka sjukdom, då åker det iväg med soporna, trots att jag är säker på att komposten skulle ta hand om problemet. Ibland är det tryggt att vara lite överdrivet försiktig. Men när jag får min anläggning för kompostering av människofekalier, då kommer den gödseln att hamna där.
Och efterhand som min djurhållning stabiliseras, och jag nästan aldrig behöver köpa in fler djur, så kommer risken för smitta att minska. Nu har jag ökat så snabbt att det varit svårt att hålla helt på karantänen, men from nästa säsong kommer alla (förhoppningsvis få) nyinköp att hållas i strikt karantän. Har dock inte haft misstänkta sjukdomar, förutom trolig coccidios på några kaniner som jag köpt in, de är destruerade och burar och material är destruerat eller noga sanerat).
Reglerna är dels snåriga att förstå, dels inte rimliga för den väldigt lilla producenten, men förhoppningsvis blir det bättre i framtiden.
Är det någon som har erfarenheter av att mala ner skrov/ben till benmjöl? Vad använder ni för utrustning i så fall, och behövs det några tillstånd? Vad har ni använt benmjölet till? Och samma sak med kompostering? Förr la man ofta kadaver i gödselstacken, det funkade uppenbarligen ganska bra, men är inte tillåtet längre, efter vad jag förstått.
Dessa frågor är ju intressanta för många alternativare, och kan göra skillnaden på att gå runt eller göra förlust. Kanske borde vi bilda någon form av intressegrupp, och försöka dels ta reda på reglerna, dels försöka opinionsbilda för att ändra reglerna så att de blir mer rimliga.