Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Försluta burken m.m...  (läst 13726 gånger)

koko

  • Gäst
Försluta burken m.m...
« skrivet: 07 aug-10 kl 16:07 »
Har väldigt liten frys och ska plocka väldigt mycket äpplen. Jag vill göra äppelmos och förvara i burkar. Hur är det nu man ska göra för att det ska hålla tätt från luft?

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #1 skrivet: 07 aug-10 kl 22:23 »
Du kan konservera de fyllda burkarna i sjudande vatten. När de har svalnat, kolla att locken sitter åt hårt. Jag har haft sådana burkar som hållit sig i sval källare i ett år.

Jag använder vanliga burkar med skruvlock, typ honungsburkar. Det funkar bra. Har kan riktiga konserveringsburkar med gummipackning och bygel är det ju jättebra, men inte alls nödvändigt. Sätt burkarna i en stor gryta, helst med en handduk e.d. i botten. Fyll på med kallt vatten och värm långsamt upp till 80 grader. Håll den tempen i 20 min och låt sedan svalna i lugn och ro. Och, som sagt, kolla locken efter några timmar.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #2 skrivet: 07 aug-10 kl 23:33 »
Ett trick som fungerar - om man inte gör som ChristinaR skriver, vilket är bäst - är att lägga en bit plastfolie över öppningen innan man sätter på locket. Ska göras när burken och innehållet är varmt. Om locket skulle vara otätt fixar plasten det, och eftersom varm luft har lägre densitet än kall vid samma lufttryck, kommer det att bildas ett undertryck som gör att locket sitter stenhårt utan att släppa in någon luft. Det är det som ger klicket när man öppnar burken.

Plasten förlänger också hållbarheten när man börjat använda innehållet, för att locket blir tätare, även om man ev är slarvig när man sätter tillbaka locket.

Tidigare använde man ju ofta paraffin till detta, och det kan man fortfarande göra, men det är kladdigare. Plastfilm finns dessutom i petroleumfri variant om man vill vara noga med sådant, det finns inte parafinet, vad jag vet.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #3 skrivet: 07 aug-10 kl 23:39 »
Det kanske bör tilläggas att metoden jag beskriver fungerar utmärkt för mat med mycket syra (lågt pH), socker, salt eller annat bakteriehämmande. D.v.s. i princip alla slags frukt och bär, liksom tomater och säkert en del annat jag inte har koll på just nu. Men inte till kött eller fisk, då riskerar man botulism.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #4 skrivet: 08 aug-10 kl 14:52 »
Ett trick som fungerar - om man inte gör som ChristinaR skriver, vilket är bäst - är att lägga en bit plastfolie över öppningen innan man sätter på locket. Ska göras när burken och innehållet är varmt. Om locket skulle vara otätt fixar plasten det, och eftersom varm luft har lägre densitet än kall vid samma lufttryck, kommer det att bildas ett undertryck som gör att locket sitter stenhårt utan att släppa in någon luft. Det är det som ger klicket när man öppnar burken.
Jag gör likadant, men utan plastfolie, det har funkat utmärkt. Jag äter fortfarande av förra årets äppelmos och hittills har ingen burk varit dålig.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #5 skrivet: 08 aug-10 kl 15:05 »
Jag gör likadant, men utan plastfolie, det har funkat utmärkt. Jag äter fortfarande av förra årets äppelmos och hittills har ingen burk varit dålig.

Ofta räcker det med varmt mos + varm burk + varmt lock. Så gör jag med sylt och marmelad utan problem. Äppelmos har man (iaf jag) inte lika mycket socker i och då kan inkokning vara bra för att minska risken för mögel.

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #6 skrivet: 08 aug-10 kl 15:40 »
Jag häller på burkar, försluter och vänder burken upp och ner medans det är varmt så får de svalna och stelna så och sedan vänder jag burken på rätt köl, så såg jag på ett Tv program att man gjorde det var Jan Hedh som visade hur man gjorde och han sade att hans burkar höll utan problem trots att han inte använde konserveringsmedel (jag använder syltsocker = det finns konserveringsmedel i).


 (söker man på jan hedhs syltrecept på nätet brukar det stå vänd burkarna upp och ner i slutet av alla recept)

koko

  • Gäst
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #7 skrivet: 08 aug-10 kl 16:08 »
Tack för alla bra svar!

Elcyion

  • Inlägg: 85
    • Uppland
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #8 skrivet: 16 sep-10 kl 17:24 »
Nu är jag ny på det här, men jag tänkte börja använda min råsaftcentrifug mer. Jag skulle vilja göra några flaskor råsaft/gång, och att det håller sig ett tag i ett köksskåp.
Jag går mycket på loppisar, så fler flaskor med gummikork kommer att införskaffas.

Kan jag göra som ovan att jag värmer flaskorna till ca. 80 grader och sedan hälla ner den kalla juicen? Eller hur ska jag göra rent praktiskt? Jag har aldrig försökt mig att konservera tidigare. Måste större delen av flaskan vara täckt med vatten, eller det räcker med den nedre delen?

/En förvirrad liten själ
En blogg om två aristokratiska katter som bor ihop en vanlig "svensson-matte"  http://k-r-i-s.bloggplatsen.se/

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #9 skrivet: 16 sep-10 kl 18:48 »
Du ska inte hälla kall vätska på varma flaskor, dels kan de spricka, dels förstör du vitaminerna i den färska juicen. Ska du långtidsförvara måste du sterilisera och koka upp, det räcker inte med varma flaskor.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Elcyion

  • Inlägg: 85
    • Uppland
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #10 skrivet: 16 sep-10 kl 19:40 »
Finns det något annat sätt jag kan konservera utan att behöva koka upp "saften"? Helst något smaklöst som inte ska skada naturen/förta det nyttiga med juicen.
En blogg om två aristokratiska katter som bor ihop en vanlig "svensson-matte"  http://k-r-i-s.bloggplatsen.se/

 

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Försluta burken m.m...
« Svar #11 skrivet: 16 sep-10 kl 19:57 »
Nej. Är den sur, dvs innehåller mycket citron eller liknande, så håller den lite längre. Men det bästa är att bara göra så mycket som man tänker dricka direkt, bästa förpackningen är frukten.

Annars får du frysa in juicen, i begagnade juice/mjölkpaket, eller i plastflaskor. Lämna ca 10 % plats, eftersom den utvidgas när den fryser.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

531 gäster, 6 användare (1 dolda)
torbjorn, Undine, Be, Vildjäntan, Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser