Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vad blir fel med osten?  (läst 1386 gånger)

lina-back

  • Inlägg: 24
  • 5 getter så jag är nöjd ett tag
    • Hälsingland
vad blir fel med osten?
« skrivet: 21 jul-10 kl 15:35 »
hej,

mitt första ostförsök:

jag gjorde som i receptet för fetaost som finns här i forumet. det kan v ara så att temperaturen från början inte blev helt rätt. för jag hade ingen termometer. är det superexakt med temperaturen?

efter nästan en timme har det inte koagulerat alls.

hm.

Stadsbarn

  • Gäst
SV: vad blir fel med osten?
« Svar #1 skrivet: 21 jul-10 kl 19:05 »
Termometer rekommenderas starkt! det är svårt att känna temperaturen, man misstar sig lätt. Har du rätt löpe till rätt mjölk?
Själv gjorde jag misstaget att använda löpe för getmjölk till komjölk. Funkade inte alls. Har du haft mjölksyrakultur? efter 1 tim ska det det ha koagulerat. Hur gjorde du??

lina-back

  • Inlägg: 24
  • 5 getter så jag är nöjd ett tag
    • Hälsingland
SV: vad blir fel med osten?
« Svar #2 skrivet: 22 jul-10 kl 11:44 »
jag varmde mjölken till det jag gissade var ca 30 grader eller lite mer.   jag hällde i så mkt fil som det stod att man skulle ha. lät det förmogna en halvtimme som det stod. hällde i löpe enligt anvisningar på förpackningen (kemikalia ostlöpe som jag köpt i affärn). det skulle koagulera efter 30-40 min.

hur vet man att det är rätt löpe? jag har getmjölk, funkar inte löpen från affären till det?

nu har allt stått över natten och det känns att det är grejs i botten.    återkommer om det fortfarande är fel!

tack.

ninna b

  • Gäst
SV: vad blir fel med osten?
« Svar #3 skrivet: 22 jul-10 kl 21:40 »
Vad har löpen för koncentrat..?
Den man köper i handeln är oftast mycket svagare än den mejeristerna använder.

 

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: vad blir fel med osten?
« Svar #4 skrivet: 24 jul-10 kl 21:37 »
Hade ingen aning om att det ska vara olika löpe för olika mjölk. Stämmer det verkligen?
kan det ha varit diskmedelsrester kvar i kastrullen? Då går det inte.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

552 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser