Jag är uppvuxen på getgård med 80 mjölkgetter av lantras och har nåt litet hum iaf.
Avmaska görs inte utan vi kör på växelbetning så gott det går, vilket funkar utmärkt. Erbjud dem sly, särskilt asp har en viss avmaskande effekt.
Getter skall inte vara för feta, det mår de inte bra av. Men det är svårt att säga vad som är för mycket eller för lite över internet.
När bocken inte är i tjänst hålls han avskilt ifrån getterna, annars kommer ju killingarna för tätt vilket sliter på getterna, de behöver sin sinperiod varje år. Men jag har aldrig märkt att det påverkar mjölksmaken, man tvättar ju juvret innan man mjölkar...
Vi klipper getterna på vårvintern. Dels rent praktiskt, det är lättare att mjölka en get som inte har så mycket hår, dels tror jag inte de fäller så bra utan blir lätt lite toviga i underullen om man har otur och sedan är det även ett effektivt sätt att hålla lössen i schack, om de har några.