Om röret befinner sig inne i eldstaden så kan det ofrivilligt leda rökgaser...
Enda gången det är 110 % säkert är ju om rören är inmurade långt in i stenen - men då värms rören inte upp särskilt mycket vilket leder till att nyttan med rören endast blir en bråkdel av dom skulle varit om dom var i kontakt med själva elden .
Ska rören verkligen bidra till sprida en massa varmluft i rummet så ska ju rören gå genom glöden och helst även genom rökutsläppet så att dom värms upp rejält mycket av både glöden och rökgaserna - och då finns ju risken att om det blir ett hål på röret så sugs det in en viss mängd rök där som blandas med den varma luften som stiger genom röret och det sålunda sprids det rökgaser inne i huset genom det trasiga röret.
Så för att eleminera denna risken använder man då riktiga stålrör, gärna med flänsar som ökar arean, som ska vara tämligen grova så att dom kan släppa igenom ett stort flöde - vilket även kan förbättras med exempelvis 2 st datorfläktar (110 volt) som kopplas i serie som då blåser in luft i varsitt rör.
Jag har fullständig koll på termodynamiken, jag och Clausius är gammla bekanta.
Att sätta några rör som inte är i kontakt med själva elden ger väldigt lite värmespridning eftersom rören måste värmas upp rejält mycket för att man ska få nått luftflöde att tala om genom rören - så att sätta rör som inte värms upp till minst 20-30 grader över rumstemp är bortkastade pengar.
Använder man fläkt för att trycka luft genom rören så måste dom också vara rejält varma om dom ska orka med att hinna värma upp den genomströmmande luften nått nämnvärt.