Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Planering inför vinter o vår  (läst 1296 gånger)

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
Planering inför vinter o vår
« skrivet: 30 jun-10 kl 08:41 »
Funderar på hur jag ska inreda fårhuset och planera inför lamningen. I Fåråret står att läsa att man ska inreda lamningsboxar, gör ni det? Jag lär ha ca 10-12 tackor i vinter, och har 3 stora kättar till buds. 2 av dem har en öppen dörr sinsemellan och den 3:e är för sig. Jag har flera stora hästboxar i lagårn också att ta till, men det kräver lite mer arbete eftersom där finns vare sig vatten eller el ännu. Som det nu är finns en liten hage utanför fårhuset som var lagom till starthage när fåren kom i våras, men den kommer ju också få tjäna till vinterhage OM fåren ska få gå ut och in... och annars blir det besvärligt med utfodringen, eftersom jag tänkte mig fri tillgång i foderhäck. Men på det här viset blir ju betet "smittat" tills de små behöver gå ut till våren. Jag har massor med andra hagar att välja på så det är inte det, men inte i anslutning till fårhuset. Hur gör jag med dels inredningen och dels hagarna?

Synpunkter tages emot tacksamt!

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Planering inför vinter o vår
« Svar #1 skrivet: 30 jun-10 kl 09:42 »
Vi har en hage direkt ansluten till stallet. Så självklart blir den smittad. Men vi försöker att inte släppa ut lammen i den .
Utan bygger upp en lammhage en bit från stallet dit vi med hjälp av havreskopa tar mammor och barn i början. Sedan släpps de ut direkt på betet med övriga flocken. Det har fungerat väldigt bra. Nu har vi inte betäckt alla tackor, så innan de lammat eller de som inte ska lamma går in och ut i vanliga hagen som de vill. Foderhäcken har vi inomhus.

Dina kättar låter väl jättebra som lamningsboxar. Det fungerar ju om inte alla föder samtidigt. De ska ju vara i lamningsboxen samma antal dagar som antal lamm +1 dag. Men vi brukar låta dem få någon extra dag där om det finns plats. Är inte kättarna så pass stora så du kan dela av dem med hjälp av grindar om behovet skulle uppstå? Vi själva förbereder inga boxar förrän det börjar bli dax. Då bygger vi upp boxar med hjälp av fårgrindar (inne bland fåren), och strör över halm så det blir torrt och fint. Det har fungerat bra för oss.

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Planering inför vinter o vår
« Svar #2 skrivet: 30 jun-10 kl 11:40 »
Tack för dina erfarenheter! Så strävan skall alltså vara att var och en tacka skall vara ensam när hon lammar? Verkar klurigt att få till tänker jag.... eftersom man inte riktigt vet när det ska till att ske....
Så ni fraktar alltså tackor + lamm morgon och kväll till hagen? För det är väl för kallt låt oss säga 1 maj att de kan vara ute på natten? Jag hoppas på lammning runt 1/4 så jag tänkte de kunde vara inne första månaden.
Jag får inte till logistiken!  ???

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Planering inför vinter o vår
« Svar #3 skrivet: 30 jun-10 kl 12:35 »
Vi gör som stadsbarn, fixar boxarna när de behövs. Vi tar in tackorna när de har lammat och våra tackor går 1-2 dagar med sina lamm och får sedan komma in på BB:) - en avdelning med bara nylammade. På 50 tackor har vi max tio boxar igång samtidigt.

Vår hage vid lagården används bara under vintersäsongen, tackor med lamm får vara inne tills dess att vi kan släppa dem på välkomstbete (slutet på april).
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Planering inför vinter o vår
« Svar #4 skrivet: 30 jun-10 kl 14:20 »
Våra tackor lammar i flocken, om inget är onormalt. Då har de ganska gott om utrymme och kan gå undan i skogen om de vill. Om något krånglar eller vi vill ha extra tillsyn på dem tar vi in dem i en lamningsbox efteråt (tex om vi är osäkra på att lammen får äta, misstänkt mastit, hälta, svaga lamm), men oftast inte. Det fungerar mycket bra, men kräver att tackorna kan gå undan för lamning om de vill. En del gör det, andra lammar mitt i flocken.

När de lammat (under april)  flyttar vi dem till en ny hage med tillgång till annat hus tills alla lammat klart och de klarar sig utan utfodring, då flyttas de till vanliga hagar. Det är inte bra att ha lammen i den miljö tackorna gått under vintern.

Fåren kan gott vara ute i april men de ska ha möjlighet att gå in. Kanske kan du bygga ett enklare vindskydd med tre väggar och tak? Du bör inte ha dem på ströbädden tackorna gått på under vintern.
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Planering inför vinter o vår
« Svar #5 skrivet: 30 jun-10 kl 15:20 »
Om du släpper baggen lite senare så kan du ha tackorna att lamma ute i början av maj (eller när de klarar sig på enbart betet) Då löser sig det mesta av sig själv. Tackorna behöver då en hage med lite buskar och träd i, så att de kan hitta lite vind/regnskydd vid behov. Lammen kommer att vara mindre på hösten, men om du ska ha lammen för egen räkning så spelar det ingen roll! På det viset hinner du fundera ut hur du vill ha det till ett annat år då du vill ha inomhuslammning...
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

 

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Planering inför vinter o vår
« Svar #6 skrivet: 01 jul-10 kl 06:56 »
 Eftersom man oftast inte vet när tackan ska lamma, så låter vi tackan lamma i flocken. Sedan tar man in det nyfödda lammet i boxen och då följer garanterat tackan efter. Sedan får de några dagar för sig själva. Om de får gå ute i flocken som nyfödda finns det risk för att de blir ihjältrampade. En bekant till oss fick ett antal av sina lamm ihjältrampade förra året. Sedan är ofta nylammade tackor ganska elaka och stångar andras lamm. Det går ganska tufft till..... Vi tycker att de behöver de där första dagarna med sin mamma för att få lite kraft. Men eftersom vi har lamningsboxarna inne bland fåren så lär ju också de andra fåren sig att känna igen de små lammen och tvärtom. I år delade vi för första gången av inne i stallet så lamm med mammor gick i egen del. Då kunde lammen leka med varandra. Var och en måste ju hitta egna lösningar efter de förutsättningar man har utifrån hagar och byggnader.

Vi har vår lammhage ganska nära stall och vinterhage, så det är ingen lång sträcka för dem att gå. Beroende på väder och vind får de vara där några timmar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 3 användare (1 dolda)
mommo, Tli

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser