Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rengöring trä-tråg  (läst 11396 gånger)

sverek

  • Inlägg: 12
Rengöring trä-tråg
« skrivet: 10 feb-10 kl 18:23 »
Hejsan,
Jag har köpt mig ett gammalt tråg som jag tänkte använda för baket. Tyvärr är det ganska ofräscht, så det måste rengöras "på djupet". Det luktar inte illa och är torrt och fint, men missfärgat och en hel del sprickor som det kan finnas otrevligheter i. Hur tycker ni jag ska gå till väga? Vad för kemikalier och tekniker bör jag använda för att inte förstöra trät, men ändå få det rent så att man inte blir sjuk. Det är stort så blir svårt att koka det, men skulle väl funka att koka halva i taget. Är det en bra ide, och i så fsll hur länge?
Tack på förhand
sverek

javill

  • Inlägg: 11665
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #1 skrivet: 10 feb-10 kl 18:27 »
Jag hade såpskurat det i badkaret med hett vatten. Har ni riktigt varmt varmvatten så borde det räcka.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Astra

  • Inlägg: 304
    • Uppland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #2 skrivet: 10 feb-10 kl 18:43 »
Dränk eländet i klorin en god stund. Skölj och olja in efteråt. Å andra sidan ska du väl ändå grädda brödet och då dör ju otäckheterna i alla fall.
Bor mellan Uppsala och Norrtälje med maken, lille sonen (3år), lilla dottern (0år), 2 katter och några sussexhöns, en orpington, en stilig Marantupp, Isbar-tonåringar, två franska nakenhalsar, blandisar och japanska vaktlar.

sverek

  • Inlägg: 12
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #3 skrivet: 10 feb-10 kl 19:20 »
Dränk eländet i klorin en god stund. Skölj och olja in efteråt. Å andra sidan ska du väl ändå grädda brödet och då dör ju otäckheterna i alla fall.

Jag har en gammal surdegskultur från Finland från slutet 1800-talet som jag tänkte låta leva i tråget så vill helst att saker och ting dör ordentligt innan jag sätter igång :) Klorin låter som en god ide...först klorin, sen låta stå i vatten ett tag, sen såpa och varmvatten för att få det fräscht i slutet. Vilken olja skulle du använda?

sverek

  • Inlägg: 12
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #4 skrivet: 10 feb-10 kl 19:22 »
Jag hade såpskurat det i badkaret med hett vatten. Har ni riktigt varmt varmvatten så borde det räcka.

Det blir nog slutkuren, den känns dock lite för ofräsch för att bara köra det :P Har nog stått i ett uthus i några decennier...

S Lomner

  • Inlägg: 12
    • Södermanland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #5 skrivet: 10 feb-10 kl 19:31 »
Vill du göra det ordentligt och det finns lite godstjocklek, så skulle jag skära om det. Med ett nyslipat skedhåljärn får du ytan som ny igen.

Oljan du ska använda är oavsett rå linolja. Lägg på flödigt och låt ligga något dygn, lägg på mer om det suger, torka av överflödet och låt det härda. Det kan ta upp till 6 månader innan det har härdat klart.

Lite om trågtillverkning finns på www.slojdeniskogen.se
En Kins Domian åt alla!
www.lomner.se

TW

  • Inlägg: 2691
    • Finland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #6 skrivet: 10 feb-10 kl 19:57 »
Jag har rengjort skitiga träföremål genom att pensla på 10% ammoniak och låta stå ett par minuter och tvätta efter med hett vatten och tallsåpa. Det verkar fungera bra..... men ammoniaklukten sitter i några månader efteråt.....kanske inte så bra för ett degtråg.....
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Eulalia II

  • Inlägg: 1588
    • Södermanland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #7 skrivet: 11 feb-10 kl 14:03 »
Jag skulle absolut undvika klorin, speciellt i äldre trä, och speciellt i trä som ska användas till livsmedel!

Hellre ett dopp i kaustiksoda. Fast S Lomner har det bästa tipset, om det finns möjlighet (trä nog) till det.
It was but yesterday I thought of myself a fragment quivering without rhythm in the sphere of life. Now I know that I am the sphere, and all life in rhythmic fragments moves within me.
~ Kahlil Gibran~

slainte

  • Inlägg: 265
    • Västmanland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #8 skrivet: 11 feb-10 kl 14:12 »
Risken med att koka är att tråget spricker ännu mer, trä är ett levande material och tar åt sig vatten. När det sedan börjar torka ut blir det mer spänningar.... Att börja labborera med ammoniak och andra "farliga" kemikalier rekomenderar jag inte. Rotborste och såpa kommer man långt med.

Det enda du behöver göra är att renskära ytan invändigt, du behöver inte ta djupt! Olja sedan in den med parafinolja, inte linolja (linolja ger smak i månader efter). Parafinoljan är smak och luktfri men härdar inte vilket gör att man får göra om inoljningen lite då och då. Är tråget mycket sprucket tycker jag du kan använda det till fruktfat eller något annat?  ;)
« Senast ändrad: 11 feb-10 kl 14:14 av slainte »
En stadsbo frågar en bonde: -Varför har den där kon inga horn?
Bonden svarar:- Det finns många orsaker till varför kor inte har horn, en del föds utan horn och på andra tar vi bort dem. Orsaken att just den kon inte har horn är att det är en häst!

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #9 skrivet: 11 feb-10 kl 14:17 »
Jag håller helt med slainte , slipa och olja med Parafinolja .

Jag gjorde bort mig med linolja när jag gjorde en kåsa , och nu 20 år efter smakar det fortfarande linolja av kaffet .
Men ytan blev jättebra blank och stenhård .

S Lomner

  • Inlägg: 12
    • Södermanland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #10 skrivet: 14 feb-10 kl 15:05 »
Genom att det ska bakas i tråget, och inte ätas direkt ur, så tror jag i alla fall att den råa linoljan är bäst, genom att du får ett ordentligt slitskydd. Tror inte att limporna kommer att ta smak av linoljan.

Skulle gärna vilja veta hur det blev när du har testat, oavsett vilket val du gör, genom att jag tillverkar tråg och önskar den bästa produkten till mina kunder.
En Kins Domian åt alla!
www.lomner.se

sverek

  • Inlägg: 12
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #11 skrivet: 17 feb-10 kl 19:59 »
Tack för alla tips, jag ska ge mig på den inom några veckor, jag lägger upp bilder på hur den såg ut före och efter, och information om vad jag gjort :) Kommer gå varligt fram!

solenergi

  • Inlägg: 10
  • Även lugna vatten måste få strömma.
    • Småland
    • www.kasplinaberggen.se
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #12 skrivet: 20 feb-10 kl 20:52 »
Hej

Är ny medlem här på Alternativ. Har läst svarsinläggen om tråget. Många bra tips.
Jobbar med äldre trähantverk och bildhuggeri och tillverkat en del tråg som jag använder varje gång jag bakar. Alla inoljade med rå linolja och jag bakar sockerkaka, bröd .m.m. Jäser degen i det också. Ingen fara alls med att det ger smak och du kan börja använda tråget innan det helt har härdat, eftersom ytan härdar först. Det ger inte smak när inte degen/smeten ska ligga i timmar. Däremot har jag också erfarenheten att en sked eller kåsa inoljad med linolja ger smak och det lång tid efteråt, troligen för att man kommer i kontakt med träämnet mot munnen och kanske när skeden eller kåsan värms upp av mat/dryck. Min upplevelse är att det inte smakar lika mycket vid kall mat. Har dock träskedar när jag fjällvandrar och som picknicksked, det funkar - för mig i alla fall. Kan dock hända att jag vant mig lite vid smaken, fast den var absolut rätt motbjudande i början innan den mattat av :-)

Kaosticksoda och klorin känns helt uteslutande, både för miljön och hälsan.
Såpa tar bort bakterier mer än vi ofta tror.

Paraffinolja Grr... :-) Säger jag med ett leende, men med lite allvar också för när ska vi bli av med denna användning av mineraolja i matkärl av trä?!  Vet att det sedan gammalt är populärt att använda paraffinolja men den är en mineralolja och inte helt nyttig och den ger ju inget skydd, då den inte härdar. Men visst den är tunn och träet suger härav in den lätt men den försvinner lätt också, speciellt som du vill diska av träet efter att du har bakat i det. En väl inoljning med rå linolja -  vräk på rejält och låt det dra tills träet är mättat, så har du ett mycket gott skydd. Och minns att rå fin linolja kan man faktiskt äta, även om smaken är något ovan för oss och absolut inte god i dryckeskärl. Köp en svenska linoja.
 Jag gör även smörformar och ostformar, här använder jag även linolja och låter den härda igenom. Det funkar - smöret får inte smak, trots att det är i över natten i formen. (kanske för att den står i kylskåp, vet inte, det drar ju inte så då.)

Koka träet är ingen god idé, stor risk för att det spricker för dig. Jag har järn om du vill låna och skära om det, troligen behöver du bara gå över innerytan. (bor utanför Alingsås)

Lycka till.

Kemikaliinspektionens sida om paraffinolja:
http://apps.kemi.se/bkmregoff/InfoAmnen.cfm?AmnID=322&visa=ja&sokval=CAS

solenergi

  • Inlägg: 10
  • Även lugna vatten måste få strömma.
    • Småland
    • www.kasplinaberggen.se
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #13 skrivet: 20 feb-10 kl 20:57 »
Hej igen

SE UPP :   Trasor med linolja blir självantändliga!!!
 
Ett viktigt inlägg, det finns de som blivit av med sina snickarverkstäder i bränder efter nonchalans med detta.

Bränn trasan efteråt. 

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #14 skrivet: 21 feb-10 kl 11:43 »
Jag har en gammal surdegskultur från Finland från slutet 1800-talet som jag tänkte låta leva i tråget så vill helst att saker och ting dör ordentligt innan jag sätter igång :)

Om du har tänkt ha surdegskulturen i tråget . så använd INTE linolja !
Gamalt så kokade man ur trätråg och tunnor med vatten och Enris , för att få det fräsht igen .
Så slipa av det värsta , koka ur , men jag tror du ska undvika oljan helt inuti . Ev parrafinolja utvändigt .

signe

  • Inlägg: 498
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #15 skrivet: 22 feb-10 kl 15:15 »
Jag har ett stort gammal baktråg av trä som jag ärvt och som vi använder till tunnbrödbakning. Det är inte inoljat och det låter olämpligt att göra det med lin- eller paraffinolja när man ska ha långjäsande degar i det. Om du prompt ska olja in det så använd någon matolja men jag tror inte det var vanligt att man gjorde det förr.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #16 skrivet: 22 feb-10 kl 15:26 »
Har du tänkt att göra skållat rågbröd också ?
Då hettas ju tråget upp , och linoljan kommer att ge mycket smak i degen .

Jag skrev koka ur i förra inlägget , kanske behöver förtydligas .
Man kokade upp vatten på spisen som hälldes i trågen/tunnorna fyllda med enris . Sedan fick det stå tills vattnet var kallt innan det skrubbades och hälldes ur .

 

Eulalia II

  • Inlägg: 1588
    • Södermanland
SV: Rengöring trä-tråg
« Svar #17 skrivet: 22 feb-10 kl 15:29 »


Kaosticksoda och klorin känns helt uteslutande, både för miljön och hälsan.
Såpa tar bort bakterier mer än vi ofta tror.



Kaustiksoda är väl ingen större fara, det fräter bara bort lite skit, och för att med all säkerhet få bort rester sköljer man i vinägervatten.
Kaustiksoda är inte heller speciellt farligt för miljön, enligt vad jag uppfattat.
Asklut ju.
It was but yesterday I thought of myself a fragment quivering without rhythm in the sphere of life. Now I know that I am the sphere, and all life in rhythmic fragments moves within me.
~ Kahlil Gibran~


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

551 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser