Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hemmaslakt  (läst 25846 gånger)

JM

  • Inlägg: 44
SV: Hemmaslakt
« Svar #20 skrivet: 23 okt-08 kl 19:51 »
Nej, på Ängavallen (de har ett stort gårdsslakteri!) skållade de griarna medans de hängde. De åkte in i en "ångskållningsrum", eller vad man skall kalla det, och först när de kommit ut lades de ner på skrapmaskinen.
Hemma hos mig finns 7 Gotlandshönor, tuppen Krister och 9 Gotlandskycklingar. Nu även 2 blommekycklingar och 6 Isbarkycklingar. På gården finns även 1 hund, 2 katter, 4 kaniner, 1 man och 3 barn!

ardagan

  • Inlägg: 51
    • Ångermanland
    • HeLe Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #21 skrivet: 15 nov-08 kl 03:07 »
Så här slutade vår slakt:

Vi fick tag på en slaktare som skulle göra det. Dessa grispojkar gick lösa (de smet ideligen från sin hage på slutet *suck* men höll sig i närheten eftersom mat och vatten och andra roliga djur=hästar, fanns här). Det var en massa karlar som skulle fånga in dem för att sätta trynsnara och sen använda bultpistolen. I vanliga fall var det inga som helst problem med att fånga in dem, klia och klappa dem, mata dem osv men nu ville de helt enkelt inte.

Det hela slutade med att jag matade dem på ett ovanligt ställe men de såg bara mig. När de glufsade som bäst så sköt sambon (leifw) och hans bror (båda är jägare) båda grisarna samtidigt med älgstudsare (2 olika och jag är totalt ointresserad av vapen så jag vet inte alls vad det var för kaliber, etc). De sköt framifrån, mitt i huvudet på 30 cm avstånd, snett ner i gräsmattan. Båda grisarna var döda innan de nådde marken och ingen av dem var stressade utan de glufsade glatt i sig maten. Det fungerade bäst för oss. Trynsnara och bultpistol låter vi nog vara i fortsättningen utan det får bli älgstudsaren. Slaktaren flådde sen grisarna men han kunde även tänka sig att skålla dem men vi har inget att skålla dem i. Hädanefter kommer vi mest troligen att skjuta en och en men eftersom vi bara hade två stycken grisar kändes det helt fel att skjuta bara en och dessutom ta en i taget. För oss blev det bäst såhär och det var så vi planerade att göra om vi inte hade fått tag på slaktaren också.

Grisarna hängde i 4 dagar (kallt ute, runt 0 gradig dygnstemperatur skulle jag kunna tro).

Det blev gott kött iaf :) Fast våra var feta för de hade fått för mycket mat men vi har heller ingen slaktproduktion utan för eget bruk och nöje... Hur som så kommer suggan och kultingarna bli mindre matade än vad de här grisarna blev och dessutom slaktade tidigare då det inte är lika kallt ute pga hängningen och risken för fruset kött. Vi bor efter Norrlandskusten.

Våra kultingar var runt året och slaktvikten låg på 80-90 kg. En halva sålde vi för 1600 kr inkl grovstyckning. De fick så gott som allt på grisen förutom all svål, fötter och inre organen, fast hade köparna sagt till så hade de fått det också på sin halva. Det hela landade på runt 40 kr/kg.

Hänrik

  • Inlägg: 1
SV: Hemmaslakt
« Svar #22 skrivet: 14 nov-09 kl 19:57 »
Det låter sunt! Det finns inget mer avstressande än en gevärskula ;) Faktum är att den bästa avlivningsmetoden är gevär, Visserligen använder vi bultpistol på våra lamm, men på grisarna och nötkreaturen är det bössan som gäller. På fåren funkar det med pistol för de har inte samma beteende som en gris, eller för den delen en människa..., ett nötkreatur är stort, och visst kan man avliva det med en bultpistol, men om man vill anspränga sig lite och inte behöva "övermanna" djuret, så är de en kula i pannan som gäller. Det kan låta cyniskt, men djuret är helt omedvetet om vad som skall komma.
« Senast ändrad: 15 nov-09 kl 10:22 av Hänrik »

louise

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #23 skrivet: 14 nov-09 kl 22:24 »
wow! har de inget skållkar på ängavallen? Utan skållar hängande? Men vad hade de för sorts skrapmaskin..`?

TÄnkte modellen skulle minimerar kraven på utrymme och utrustning i ett slakteri, men skrapmaskinen.. hur stor är den å hur ser de ut?
« Senast ändrad: 14 nov-09 kl 22:27 av Stabon »

Existens?

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #24 skrivet: 14 nov-09 kl 22:59 »
Så här slutade vår slakt:

Vi fick tag på en slaktare som skulle göra det. Dessa grispojkar gick lösa (de smet ideligen från sin hage på slutet *suck* men höll sig i närheten eftersom mat och vatten och andra roliga djur=hästar, fanns här). Det var en massa karlar som skulle fånga in dem för att sätta trynsnara och sen använda bultpistolen. I vanliga fall var det inga som helst problem med att fånga in dem, klia och klappa dem, mata dem osv men nu ville de helt enkelt inte.

Det hela slutade med att jag matade dem på ett ovanligt ställe men de såg bara mig. När de glufsade som bäst så sköt sambon (leifw) och hans bror (båda är jägare) båda grisarna samtidigt med älgstudsare (2 olika och jag är totalt ointresserad av vapen så jag vet inte alls vad det var för kaliber, etc). De sköt framifrån, mitt i huvudet på 30 cm avstånd, snett ner i gräsmattan. Båda grisarna var döda innan de nådde marken och ingen av dem var stressade utan de glufsade glatt i sig maten. Det fungerade bäst för oss. Trynsnara och bultpistol låter vi nog vara i fortsättningen utan det får bli älgstudsaren. Slaktaren flådde sen grisarna men han kunde även tänka sig att skålla dem men vi har inget att skålla dem i. Hädanefter kommer vi mest troligen att skjuta en och en men eftersom vi bara hade två stycken grisar kändes det helt fel att skjuta bara en och dessutom ta en i taget. För oss blev det bäst såhär och det var så vi planerade att göra om vi inte hade fått tag på slaktaren också.

Det är bara klantar som tror att dom ska använda trynbrems på gris när dom ska skjuta med bultpistol. Det är ett effektivt sätt att förstöra köttet med hjälp av stress.
Min styckare berättade att han just häromdan fick in 3 grisar som var slaktade av en så kallad proffessionell slaktare som skulle binda fast dom först.
 Köttet var helt gult och sladdrigt.
När vi tar grisar med bultpistol här så går vi runt inne i boxen tills allt blir lugnt och dom står och äter, dom hinner aldrig förstå vad som hände. Gevär blir så bullrigt tycker jag.

andtol

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #25 skrivet: 21 nov-09 kl 14:23 »
En nybörjarfråga: tar ni inte trikin-prover? Eller behövs inte det på "hemmagrisar"?

Existens?

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #26 skrivet: 21 nov-09 kl 14:28 »
Allt jag ska sälja slaktar jag på slakteri, vågar inget annat, då blir dom ju kollade för allt. Dom vi tar hemma är såna som blivit dåliga av nån anledning, och dom blir ju ändå inte mat.

Hade en i senaste skicket som blev helkasserad, hade förmodligen inte synts om man slaktat hemma, så jag är nöjd.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #27 skrivet: 21 nov-09 kl 22:15 »
Vi skickar in köttet för trikinanalys. Det är jättesmidigt. Blanketter finns på SVA´s hemsida och man skickar in en liten bit av mellangärdet. Får svar dagen efter med SMS. Dyrt är det inte heller. Trikiner är annars jätteovanligt, tror jag läste att det var över 20 år sedan man påträffat trikiner i svensk tamgris. Men det är ju en trygghet att veta, speciellt när man ska bjuda på köttet, tycker jag.

Kul föresten att min gamla tråd har hittat upp hit igen  ;)
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Hemmaslakt
« Svar #28 skrivet: 27 nov-09 kl 19:44 »
Måste säga att jag efter att ha läst igenom den här tråden tycker att hemmaslakt låter rätt avancerat, svårt och lätt att förvandla till en ganska tragisk fars. Mycket bättre med ett proffs som gör det snabbt och skonsamt.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #29 skrivet: 18 dec-09 kl 16:13 »
Jag var ganska beredd på att det skulle vara både jobbigt och svårt att slakta hemma, men vi har blivit glatt överaskade. Vi har slaktat sex grisar själva vid det här laget och det har gått jättebra och det har kännts bra för oss att grisarna sluppit en stressande transport.

Måste säga att jag efter att ha läst igenom den här tråden tycker att hemmaslakt låter rätt avancerat, svårt och lätt att förvandla till en ganska tragisk fars. Mycket bättre med ett proffs som gör det snabbt och skonsamt.

Det har skett både snabbt och skonsamt, -pang! Grisarna har inte hunnit att fatta någonting och har fått sluta sina dagar i sin trygga hage. Det som tar längre tid vid hemmaslakt är ju skållandet och resten, men då är ju grisarna redan döda så det spelar ju ingen roll om inte det går snabbt. Våra grisar har i alla fall varit döda när vi skållat dem, vissa proffs på t ex Scans slakterier har ju skållat levande grisar, det är ju verkligen skonsamt....

Dessutom är det kul att kunna ta tillvara på allt från grisen. Istället för att få hem en låda kött. Vi har gjort blodpudding på blodet och jag har gjort tvål av bukistret, öronen och knorrarna har grannens hundar fått och tarmarna har hamnat i en annan grannes kråkfälla. Fåglarna kalasar på späck hela vintern. Nästa år ska jag koka pölsa på huvudena.
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: Hemmaslakt
« Svar #30 skrivet: 24 dec-09 kl 00:51 »
Dessutom är det kul att kunna ta tillvara på allt från grisen. Istället för att få hem en låda kött. Vi har gjort blodpudding på blodet och jag har gjort tvål av bukistret, öronen och knorrarna har grannens hundar fått och tarmarna har hamnat i en annan grannes kråkfälla. Fåglarna kalasar på späck hela vintern. Nästa år ska jag koka pölsa på huvudena.

Ta till vara på allt? Fjälster (tarmar) och späck är en bra början till korv och knorren är ju en delikatess. Min mor brukade göra sylta på grisöronen. Gott vete fan om det var, men ner gick det med kanel på och rödbetor till.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #31 skrivet: 13 maj-10 kl 20:55 »
Vi har två linderödare och jag hade tänkt mig hemmaslakt.
Vilka vapen använder ni?
Älgstudsare kontra slaktmask (har tillgång till båda) fördelar och nackdelar.

Använd slaktmask. Älgstudsaren slår rakt genom skallen på grisen och går därefter in i kroppen eller ner i golvet och det är inte så himla bra något av det

 

uffe 52

  • Inlägg: 55
    • Småland
SV: Hemmaslakt
« Svar #32 skrivet: 15 maj-10 kl 19:18 »
Hej.
När man anväder studsaren till avlivningen så blir det ett jädra
tryck i griskroppen och blodet skjuts ut i musklerna så det blir rött
eller rödprickigt och det är inte bra, för när ni hänger djuret med blod i muskulaturen så blir det giftigt eller hälsovådligt, så skjut med 22 an inte starkare. Bultpistolen är bäst, det gäller att få grisarna lugna, sätta bultpistolen när dom äter säger poff dom går ner på knä vet ej vad som hänt, humanare kan det inte bli.
Har nötkreatur Belted Galloway.bor på en liten gård .Älskar naturen jaga fiska odla.
Många kloka ord sägs på skämt, ännu fler dumma sägs på allvar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

466 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser