Ett gott vitt surdegsbröd.
Surdegsbröd:
2 bröd
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 l vetemjöl
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 tsk kummin
Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och rör i 1 dl mjöl. (jag vispade i det) Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter ett dygn tillsätter man två dl ljummet vatten och 5 dl mjöl. Efter två dygn tillsätter man resten av tillsammans med de övriga ingredienserna. Jag uteslöt solrosfrön och kummin. Knåda ordentligt. Slå in degen i plast och låt jäsa i två timmar.
Lägg upp degen på mjölat bakbord. Knåda den noga och dela den i två delar. Lägg delarna i smorda brödformar ( jag lägger dom på en plåt bara) och låt dem jäsa i 30 min. Grädda i 180 grader i 60-70 minuter ( jag gräddade i 175 grader i nedre delen och sen kände jag med en kniv när de började se klara ut)
Låt bröden svalna på galler under bakduk.