Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  linsgroddar  (läst 7410 gånger)

MiSsErabeL

  • Inlägg: 2
linsgroddar
« skrivet: 02 nov-09 kl 11:17 »
Jag har börjat grodda linser, men har fått total brist på fantasi och kommer inte på någonting att göra med dem (förutom att äta dem som de är)
är det någon som har några roliga recept? då skulle jag bli glad!!

Appeltorp 13

  • Gäst
SV: linsgroddar
« Svar #1 skrivet: 02 nov-09 kl 13:00 »
Woka dem, lägg dem i grytor och soppor, marinera dem i en god vinegrätt. Om du äter kött är de utmärkta att lägga blanda i köttfärs till biffar och bullar, eller i köttfärssås/chili. Lägg dem i bröddegen när du bakar. Frågan är snarare vad du inte kan göra med dem. Betrakta dem som vilken annan grönsak som helst så kommer du säkert på många bra idéer! :)

motroten

  • Inlägg: 222
SV: linsgroddar
« Svar #2 skrivet: 02 nov-09 kl 13:31 »
Vill bara upplysa om att linsgroddar bör tillgas på ngt sätt då de innehåller gift,  såsom alla baljväxter i rått tillstånd (utom sockerärtor). Det räcker med att förvälla dem i några min. Alfaalfagroddar och andra frögroddar kan ätas som de är. Groddade mandlar t ex är supergott! :)

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: linsgroddar
« Svar #3 skrivet: 02 nov-09 kl 15:05 »
Groddade mandlar? Menar du att man kan grodda vanlig sötmandel som man köper på påse i affärn?

motroten

  • Inlägg: 222
SV: linsgroddar
« Svar #4 skrivet: 02 nov-09 kl 21:51 »
Javisst! Lägg dem bara i blöt i och byt vatten morgon och kväll, skölj mandlarna tills vattnet är klart och efter någon dag så har en grodd spruckit fram och mandlarna är krispiga och goda att äta. Ta bort skalet om man vill det. De är lättskalade när de har sugit åt sig vatten. Men gör inte för mycket åt gången, för de bör ätas upp inom någon dag och förvaras i kylen. Solrosgroddar är åxå jättegott. Men där väntar jag tills att det gröna kommit fram. Mandlarna är väl eg. mer blötlagda än groddade med grön grodd, utan en liten vit plupp bara.

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: linsgroddar
« Svar #5 skrivet: 02 nov-09 kl 23:08 »
Spännande! Det har jag aldrig hört talas om innan. Ska genast testa. Solrosfrön, ska det vara med skal eller går det utan?

motroten

  • Inlägg: 222
SV: linsgroddar
« Svar #6 skrivet: 02 nov-09 kl 23:13 »
Går med både och, bara de är råa.  :)

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: linsgroddar
« Svar #7 skrivet: 24 nov-09 kl 13:53 »
Är det ingen som har något att tillägga angående "giftiga baljväxter"?
Jag har ätit värska bönskidor av lite allt möjligt utan besvär, än så länge.
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

Eulalia II

  • Inlägg: 1588
    • Södermanland
SV: linsgroddar
« Svar #8 skrivet: 24 nov-09 kl 14:10 »
Jag ifrågasätter att groddar av åtminstone linser skulle vara giftiga, det finns många referenser till att de äts råa.
Grodd och själva bönan är inte samma sak.

De godaste jag har ätit är groddar bockhorn och mungbönor. Rädisgroddar känns bra renande för kroppen, men är ettriga.
It was but yesterday I thought of myself a fragment quivering without rhythm in the sphere of life. Now I know that I am the sphere, and all life in rhythmic fragments moves within me.
~ Kahlil Gibran~

DrJacob.se

  • Inlägg: 52
  • Rå-lågfett-högkolhydrat-vegan
    • Blekinge
    • DrJacobs Raw Food
SV: linsgroddar
« Svar #9 skrivet: 24 nov-09 kl 14:32 »
Utdrag ur Raw Till 100% av Jacob Heitmann

"Större bönor: Bönor som bruna, vita, black eye, svarta och speciellt röda kidneybönor innehåller ett
giftigt proteinämne Lektin[8], en variant av Phytohaemagglutinin. Besvär som kan uppkomma av
konsumtion av dessa i groddad form kan ge magont och kraftigt illamående. De enda groddade
bönorna som ger minst besvär är mungbönor och adzukibönor."

Jag har glömt att nämna linserna i boken men du kan praktiskt taget grodda alla linser, svarta, beluga, (röda, om du hittar några som groddar) och gröna utan att få något problem.

Lycka till!
Certifierad Lärare i Raw & Living Food och Levande Föda -
http://www.dracob.se/
http://www.30bananeromdagen.ning.com/

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: linsgroddar
« Svar #10 skrivet: 24 nov-09 kl 15:24 »
Men vart drar man gränsen?
Vad gäller för special-sorter med extra stora skidor av t.ex. Ärtor?
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

DrJacob.se

  • Inlägg: 52
  • Rå-lågfett-högkolhydrat-vegan
    • Blekinge
    • DrJacobs Raw Food
SV: linsgroddar
« Svar #11 skrivet: 27 nov-09 kl 13:55 »
Gränsen dras där man själv vill egentligen. Börja med de rekommenderade och sedan kan du experimentera med de andra bönorna. Inget jag rekommenderar dock. Det finns människor som har testat att äta groddade sojabönor och andra bönor med större mängder naturliga gifter. Jag har själv ingen erfarenhet av ätande av dessa i groddad form och kan inte uttala mig själv om konsumtion av dessa.

Kikärtor och gröna ärtor har jag erfarenhet av och gillar dem starkt. (kik som 3 dagarsgroddade och gröna som 10 dagars odlade (till 10 cm skott med gröna blad,) men även som 2-3 dagarsgroddade.



Certifierad Lärare i Raw & Living Food och Levande Föda -
http://www.dracob.se/
http://www.30bananeromdagen.ning.com/

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: linsgroddar
« Svar #12 skrivet: 27 nov-09 kl 14:01 »
Men varför ska man testa sig fram om det nu finns undersökningar?
Jag antar att dessa påståenden inte är tagna ifrån luften?
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

motroten

  • Inlägg: 222
SV: linsgroddar
« Svar #13 skrivet: 30 nov-09 kl 21:20 »
Eftersom de som äter levande föda har sin tro, så är det bättre att ta reda på fakta som det finns belägg för, nämligen att baljväxter innehåller i rått tillstånd mer eller mindre halter giftigt protein, beroende på sort. Jag fick lära mig detta av en hushållslärare när vi hade näringslära för över 20 år sedan. Jag kan inte hänvisa till någon exakt källa, men jag har sett och hört det många ggr sedan dess. Rå-föda-förespråkare har sin syn, liksom makrobiotiker har sin, antroposofer en annan, men alla bygger de sin filosofi på "tro". Visst är det nyttigt att äta vissa saker rått, liksom annat ska tillagas för att kroppen ska tillgodogöra sig näringen. Eller att kompost är bra näring för växterna, men spelar det verkligen roll att vissa preparat har rörts medsols ett antal varv i hinken innan de duschas ut över komposten? Vissa tror det, andra inte, men att kompost är nyttigt, det vet man.

 

DrJacob.se

  • Inlägg: 52
  • Rå-lågfett-högkolhydrat-vegan
    • Blekinge
    • DrJacobs Raw Food
SV: linsgroddar
« Svar #14 skrivet: 03 dec-09 kl 12:29 »
Här är en exempellista på några ätliga groddar :

http://en.wikipedia.org/wiki/Edible_sprouts

Här står det lite mer detaljer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sprouting

Lycka till!
Certifierad Lärare i Raw & Living Food och Levande Föda -
http://www.dracob.se/
http://www.30bananeromdagen.ning.com/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

538 gäster, 1 användare
Josephine3

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser