Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mohair-angoraget  (läst 3653 gånger)

lindelou

  • Inlägg: 167
    • -
Mohair-angoraget
« skrivet: 24 okt-09 kl 14:44 »
Vad gör ni som har angoragetter med ullen? Tvätt,inblandning av annan ull? Hur spinner man den bäst? Och vad färgar man den med? Kan man tova den och hur gör ni då?

renee d

  • Inlägg: 408
SV: Mohair-angoraget
« Svar #1 skrivet: 24 okt-09 kl 14:52 »
Jag blander med ull eller spinna 1 tråd mohair, 1 tråd ull. Färg med ull färg. Tovning? ulike meningar. Nogle er bra, andre inte så bra :)

Storky1

  • Inlägg: 601
    • Ångermanland
    • Marias djur
SV: Mohair-angoraget
« Svar #2 skrivet: 26 okt-09 kl 15:38 »
Hejsan!
Först och främst så heter det mohair det du klipper av från en Angoraget  ;). Det räknas till hårfiberna inte ullfiberna. (Tror dock att de säger ull i Danmark...) Ull sitter på får och förvirrande nog får du angoraull från kanin. Angoraget =geten från Ankara. Djuren utvecklades där i Turkiet.
Åter till frågeställningen. Det finns en hel del som handspinner mohair, vi har dock aldrig provat det utan skickar iväg till danmark för spinning. Förut i Dansk Naturfibers regi (men de har gått i konkurs) och nu blir det kanske via Danska mohairföreningen. Vi har precis provat att skicka iväg egen mohair för produktion på det spinneri i danmark som naturfiber annvänt. De behöver 10 kg för att kunna sätta den i produktion.
Normalt blandar man in en liten procent annan fiber för att få bättre stabilitet på garnet. Fibern i sig är så glatt att den glider och tröjan kan växa med barnet brukar vi säga.... De fibrer som man brukar blanda i är finast möjliga ull och då är det danskproducerad merinoull som gäller, eller polyamid. Konstfibern har faktiskt mest likartade egenskaper men i garnet brukar man hålla sig till naturmaterial.
För att färga mohair rekomenderas syrafärgning. Du får de mest fantastiska vibbrerande färger. Tex växtfärgning avråds starkt ifrån däremot eftersom det saboterar mohairens bästa egenskap, glansen.
100% mohair borde inte gå att tova eftersom fibern i stort sett saknar epitelfjäll (Om man tittar på en ullfiber i microskåp ser den ut som en julgran eftersom alla epitelfjäll står rakt ut. Det är en av egenskaperna som gör att ull tovar ihop så lätt och bra) men jag vet att folk har provat och det verkar gå med det lilla hakar som finns på mohairen också. Prova och verkar det inte vilja tova blanda i en mycket liten procent fårull som får bli bindemedel.
När det gäller hur man tvättar fibern inför handspinning har jag ingen aning om hur man gör men det bord väl gå att göra i stort sett som vilken annan annimalisk fiber som helst så där få nog fårägarna gå in och tipsa.
Tjej med genbank för Hedemora- och Öländska dvärghöns, samt Gotlands- och Mellerudskaniner.

 

lindelou

  • Inlägg: 167
    • -
SV: Mohair-angoraget
« Svar #3 skrivet: 14 nov-09 kl 15:04 »
Tack snälla ni för svar! I helgen ska dom stallas in för klippning. Jag vill så gärna använda mohairen, vi får se vart det bär.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

701 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser