Härom veckan bakade jag ett snabbt fullkornsbröd bara för att jag hade för mycket degvätska och slut på vetemjöl när det bakades pizza, och det blev så gott att jag bakade det igen tills jag kom fram till en perfekt variant:
7 dl vatten
1/2 paket jäst
1 tsk salt
fullkornsmjöl av hälften råg, hälften dinkel
olja eller bakplåtspapper till formen
ev smaksättningar: nötter, torkad frukt/bär, frön, honung, kryddor efter smak
blanda ihop alla ingredienser till en lös deg, ta inte för mycket mjöl utan degen ska vara kladdig
lägg degen i två ordentligt smorda brödformar och låt stå och jäsa några timmar.
Sätt ugenen på 200°C och sätt in bröden, grädda i ca 40 minuter, känn efter med en sticka så att de är torra inuti innan du tar ut dem. Vira in i bakhandduk och låt svalna innan du äter.
De här bröden bakar jag alltid när jag inte orkar stå och knåda eller baka ut fina limpor och jag tycker de blir så goda! Dessutom håller de sig färska väldigt länge. En lyxvariant är att bara använda dinkelmjöl och ingen råg och smaksätta med massor med valnötter och honung - mums!