Persilja blommar andra året och dör sen. Det är en tvåårig växt.
Rotpersilja är en särskild slags persilja som utvecklats för att ge en skaplig rot att äta. Botaniskt är det en pålrot. Det är sådana som säljs i affärerna ibland.
Jag har hört/läst att du kan använda rötterna av bladpersilja. Jag har själv ätit rötter av en östeuropeisk lantsort (Korenoviden) som jag tror får räknas som bladpersilja. Det är dock inte en pålrot utan en knippe tunnare rötter på varje planta. De kan vara lite knepiga att få rena om de odlats på lerjord. Förutom det är rötterna fullt ätliga och i bästa fall goda.
Jag har svårt att föreställa mig att persilja som gått i blom är giftig. Däremot smakar den såvitt jag minns inte lika bra, och det blir mindre blad när den börjar blomma. Rötterna blir troligen efterhand mer träiga och oätliga när blomningen framskrider.
Däremot är viljpersilja giftig. Enligt uppgift mycket giftig. Det är en annan art än persilja, och måttligt lik denna. Förekommer ofta som ogräs. Som småplanta är den svår att skilja från morot och persilja.