Ja, asså...det är väl ingen större skillnad på att göra ost på komjölk (jag misstänker att det är det du kallar vanlig ost) och ost på getmjölk. Det som skiljer är vilken typ av ost som görs; om det är en hårdost, färskost, olika sorters mögelostar, kittost o s v. Att göra en brieost går till på samma sätt oavsett vilken sorts mjölk den görs på. Visst är det olika fetthalt, ts-halt, proteinhalt och grejer på get- respektive komjölk, och smaken är lite olika, men osttillverkningsprocessen är densamma.
Att ysta hemma i köket eller på sitt lilla gårdsmejeri eller på det stora mejeriet är tämligen likartat, det är bara lite annan skala på produktionen och redskap och hjälpmedel.
Enkelt uttryckt går det till såhär:
Ev. pastörisering och nedkylning - uppvärmning till önskad temperatur - tillsättande av ev. syrakultur (om pastöriserad mjölk) - tillsättande av löpe - koagulering - skärning av ostmassan - ev. ytterligare vila - ev. varmhållning och omrörning för att få ur mer vassle - uppläggande av ostmassan i formar - pressning och vändning av ostarna - efterbehandling och lagring.