Under aveln av mina stor Kochin har jag kommit underfund med nånting.. Jag vet inte om detta är något fenomen som bara gäller stor Kochin eller om det gäller alla större raser.
I alla fall, när kycklingarna kommit till hyfsad storlek brukar man ju i regel kunna se vilka som duger till avel och vilka som får gå som sällskap. MEN, särskilt med hönorna så är det ganska knepigt, för även om de ser hur snygga ut som helst under sitt första år (dvs det året som man oftast ställer ut dem på) så kan deras utseende förändras radikalt efter första ruggningen. Stjärten kan smalna av och de ser mer liksom, ruggiga ut. Andra hönor som varit förhållandevis bleka kan istället under sitt andra år "bulla till sig" ganska rejält, få bred stjärt med fin avrundning, bra fjäderstruktur osv. Men då kommer frågan, vilka borde man egentligen avla på? "Fuskar" man om man ställer ut höns som sedan faller i kvalité eller bör man kanske hellre hålla ljuset kvar i hönshuset på hösten för att förhindra ruggningen, och istället ställa ut de mer "färdiga" tvååriga hönorna? Det finns liksom två olika snygg...
