Hej!
Nejmen...
Inte lut... Man ska ju tillreda mat på skärbrädorna.
Salt ska man ha, fick vi lära oss i skolan. Hotell å Restaurant. Bikarbonat låter ju bra åxå!
Varför ingen lut? "Lut" är ingen kemi i den meningen att Du kommer att ha en himla massa konstiga ämnen kvar på brädan. Lut (kaustiksoda) är inget annat än Natrium (just natrium) och Hydroxid (syre + väte), upplöst i vatten. Ditt salt är Natrium och Chlorid, det biter inte. Bikarbonat är inget annat än en svag lut på natriumbas, men alltså utan hydroxidandel.
Som Du ser så har Du genom att rekommendera bikarbonat också gått "lutvägen". Du kanske förstår nu också att lut inte är farligt - förresten är, som jag skrev tidigare, kaustiksoda industriens (livsmedel, bryggerier, ..) främsta rengöringsmedel. Men som sagt var: inte pga av det kula tvättegenskaper, utan pga att det fräter sönder och bort smutsen /bakterier /virus. Renare än så blir det *aldrig*. Och sköljer Du bra, blir det inte ens nåt natrium kvar på brädan heller

/Martin