Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lingonvin  (läst 8248 gånger)

Jotunheim

  • Inlägg: 3
    • Uppland
Lingonvin
« skrivet: 04 apr-10 kl 22:17 »
Hej!
har sedan länge velat pröva på att göra lingonvin och undrar om man kan köpa tex jokk lingon och tillsätta jäst och lite socker sen låta stå i en damejeanne i en eller 2 månader?
Har hört att det är svårt att få lingon juicen att börja jäsa.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Lingonvin
« Svar #1 skrivet: 04 apr-10 kl 22:23 »
Man kan ju prova nån liter och se om det börjar puttra. Lingonvin låter spännande, ska kanske prova själv.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Dea

  • Inlägg: 55
SV: Lingonvin
« Svar #2 skrivet: 05 apr-10 kl 09:34 »
Är det inte konserveringsmedel i Jokk?

I Edelmans 'Vinboken' finns recept på lingonvin. Jag har för mig att man måste göra en förkultur för att få igång jäsningen.

Jotunheim

  • Inlägg: 3
    • Uppland
SV: Lingonvin
« Svar #3 skrivet: 05 apr-10 kl 10:09 »
När du säger förkultur menar du att hälla i jästen i ca 2 dl ljummet vatten och låta stå en eller 2 timmar?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Lingonvin
« Svar #4 skrivet: 05 apr-10 kl 11:27 »
Hur det är med jokken vet jag inte

Man kan göra lingonvin med samma recept som vinbär men med skillnaden att lingonen ska stå mosade 4 dagar innan man börjar , just för att de är svåra att få till jäsning .

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Lingonvin
« Svar #5 skrivet: 05 apr-10 kl 11:32 »
Lingon är ju fullproppade med naturligt konserveringsmedel, så det är nog inte så lätt att få det att jäsa.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

 

Dea

  • Inlägg: 55
SV: Lingonvin
« Svar #6 skrivet: 17 apr-10 kl 13:38 »
Förkulturen behöver nog stå minst en vecka för att den ska bli något hyffsat stark. Ta jästen i nån liter vatten och något hekto socker.
Se till att du har vattenlås även på förkulturen så ingen luft kan ta sig in, annars är risken stor att allt blir förstört.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

476 gäster, 2 användare
ärt, Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser