Om man har ojordat vägguttag och datorn med tillbehör ENBART är ansluten dit, så kan man känna sig lugn även om överspänningsskyddet är ojordat. Men om datorn dessutom är ansluten till t ex ett lokalt nätverk eller en teleledning, så duger det inte.
Ett överspänningsskydd som är inkopplat mellan fas och nolla skyddar ju mot överspänningar däremellan, men just den sortens överspänningar klarar t ex en dator av ganska bra ändå. Motsvarande skyddskomponenter finns ändå i de flesta pc-nätdelar.
Det farliga är om åskan ger en spänningsskillnad mellan elnät och teleledning, som är större än vad isoleringen i modemet klarar av. För att undvika detta krävs ett åskskydd för teleledningen som är hopkopplat med elnätets skyddsjord. Helst bör man se till att dra inkommande teleledning förbi husets elcentral, montera åskskyddet där och jorda det med så kort ledning som möjligt (högst 10-15 cm) till elcentralens jordskena (eller den potentialutjämningsskena som finns bredvid elcentralen i moderna anläggningar).
Åskskydd för elinstallationen bör också ligga så tidigt som möjligt, gärna mellan elmätaren och gruppcentralen.
Det bästa är om man kan se till att alla ledningar som kommer in i huset utifrån (inte bara el och tele utan även t ex vatten, avlopp, tv-antenn, utgående el till uthus osv) går in i ett samlat knippe och är ordentligt jordförbundna till varandra där de passerar in genom grunden. Teleledningen kan man förstås inte jorda direkt utan det får göras via ett överspänningsskydd. När det gäller elledningen så kan utan vidare PEN-ledaren (nolla/skyddsjord) förbindas med allt annat. Just den där lösningen har använts i många år för militära anläggningar med mycket bra resultat.
Även om man har skyddat dator mm för alla överspänningar som kan komma in "utifrån" så får man tänka på att ett blixtnedslag alldeles i närheten kan ge höga inducerade spänningar även i ganska korta kablar (t ex sådana som går mellan datorn och skärm, skrivare mm). För att undvika sådant kan man se till att apparaterna står så nära varandra som möjligt, och bunta ihop alla kablar med varandra så att det inte bildas "slingor". Se också till att kablar där man själv kan bestämma längden (t ex USB-kablar och nätkablar) inte är längre än nödvändigt.
Härom veckan knäcktes pannrumsdatorn i släktgården i Västerbotten av åska. Intressant nog klarade sig både nätdel och modem, det som gick sönder var serieportsdrivkretsarna på moderkortet, alla instickskort som satt på PCI-buss (ISA-korten klarade sig), och båda hårddiskarna. En närmare utredning visade att åsköverspänningen måste ha kommit in på +12V från pc-nätdelen, den spänningen används nämligen även utanför datorn, som manöverström för att styra ett relä för rumstermostaten.