Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Råräckning  (läst 1609 gånger)

Martina

  • Inlägg: 200
    • Uppland
    • Bomärkt
Råräckning
« skrivet: 05 apr-09 kl 13:36 »
Hej!
Jag håller på med en ny omgång skinn och försökte vara lite miljövänlig och soltorka pälsen på dem efter första tvätten. Resultatet blev såklart torr baksida och blöt pälssida, så nu har jag haft blås på skinnen över natten och försöker nu blöta upp baksidan till rätt konsistens. När jag stod och försökte omfördela fukten i skinnen började jag fundera på vad som skulle hända om jag bara fortsatte mjukgöra, utan att tillsätta några garvämnen. Allt jag egentligen lärt mig om råräckning är att det är väldigt tungt, men det beror ju helt på vilket utgångsläge man har. Men hur skulle skinnen bli? Vilka egenskaper skulle de få?
Jag har två små prinsessor på gång nu så jag vågar inte testa på dessa, utan skall ut och gegga på avocado nu (i brist på hjärna) Men det hade varit spännande att få reda på vad som händer!

/Martina

hasteus

  • Inlägg: 307
SV: Råräckning
« Svar #1 skrivet: 24 apr-09 kl 01:42 »

Inte så stor erfarenhet av råräckning men jag kan spekulera lite.

Råräckning leder till relativt stela skinn som tunnt hundben eller grov segelduk, men man kan ju smörja upp dem lite. Riktigt bra renfällar som skall användas (ute i verkligheten) skall vara råräkta eller torkade

Enda två erfarenheterna är ett älgsämsk som jag gjorde på en kurs som råräcktes innan det sämskas.  Annars var det första skinn jag gjorde innan jag visste något alls var att råräcka ett älgkalvskinn som jag sedan kletade björkträra och skofett på.... det gick bara att använda utomhus de första åren men det blev mjukare.

 

Martina

  • Inlägg: 200
    • Uppland
    • Bomärkt
SV: Råräckning
« Svar #2 skrivet: 25 apr-09 kl 22:58 »
Säl vet jag att man råräcker, det räcker gott och väl med fettet som finns i skinnet från början för att garva det. Men jag funderar allvarligt på vad som skulle hända med får. De kan ju vara ganska feta, särskilt köttrasfår. Men jag kan iofs också tänka mig att de kan bli ganska tunna och hårda. Kanske får testa på en liten bit!!! Har trots allt sju skinn kvar, nu när de första två är färdiggarvade....


/Martina


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

467 gäster, 3 användare
eriksjos, Nataks, Hantverkaren

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser