Varför pilla bort innerskalet? Det går ju utmärkt att äta fastän det är lite tuggigt.
Jag använder nästan alla mina bondböner torkade, under vintern, i grytor och dylikt, särskilt i veggiemat. Enligt Lena Isrealssons bok innehåller de mycket protein. Som köttersättning är det ju bara bra att det är lite tuggigt.
Jag skördar inte förrän baljan vissnar, alltså blir läderartad och brun eller svart, vanligen blir det inte alla på en gång. Efter skörd tar jag genast bönorna ur baljan och lägger dem luftigt i ett soligt fönster någon vecka till de känns helt torra och hårda. Ingen skalning här inte! Sedan åker de in i en papperspåse eller pappförpackning som t ex haft potatismjöl, och vinterförvaras i ett vanligt köksskåp. (De finaste tar jag förstås undan till utsäde) Har aldrig varit med om att de ruttnar eller så. Jättebra med en skörd som varken behöver frysas eller konserveras.
Jag brukar blötlägga på morgonen till en gryta som lagas mot kvällen. Man kan också koka dem för sig och hacka/mosa och ha i rödbetsbiffar eller liknande.