Vill dela med mig av ett brynostrecept som vid sidan av äggost är väldans Bohuslänskt.
Har inte gjort den på länge men nu har jag fått upp farten igen

Så här tycker Brabro Östlund, tidigare verksam på Bohusläns museum att man ska göra;
5 l mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 msk löpe (jag tar 1 msk)
-Ljumma mjölken. Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg o mjöl. Häll tillbaka i mjölken, tillsätt ostlöpen o rör om. Låt stå tills massan ystat sig.
- Rör sönder ostmassan så vasslan skiljer sig från ostmassan o häll upp ostmassan med hålslev i en form, typ avlång sockerkaksform.
Häll av ev vassla. Sätt ugnen på 175 gr.
- Grädda brynosten ugnens nedersta del 1 ½ tim.
- När osten kallnat skärs den i skivor och bryns på båda sidor i smör på svag värme.
- Strö socker över skivorna och servera. Bjud extra socker till.
Skit gott o nyttigt..........
Och av vasslan bakar man underbart bröd