Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Olika "surdegsskolor"?  (läst 2917 gånger)

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
Olika "surdegsskolor"?
« skrivet: 02 sep-08 kl 22:39 »
Det jag undrar är: Ska man mata sin grundsur eller inte?

Har satt en råg- och en vetesurdeg enligt Jan Hedh, dvs 100g äpple, 100g vatten, 200g mjöl. Detta ska ju bara röras i en gång om dagen, men i surdegstrådarna ser jag att många verkar mata sin deg varje dag. Antar att det bara är olika "skolor"? Blir det någon skillnad på resultatet beroende på om man matat sin deg eller "bara" rört om?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #1 skrivet: 03 sep-08 kl 02:40 »
Du får väl testa och jämföra!

Det skulle f.ö. inte förvåna mig om olika varianter fungerar bäst i olika sammanhang och för olika personer.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #2 skrivet: 03 sep-08 kl 15:22 »
Ja det är väl inget annat att göra. Idag, dag 2, börjar det i alla fall hända något i mina burkar :).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Stensjö

  • Inlägg: 40
    • Östergötland
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #3 skrivet: 12 sep-08 kl 10:39 »
Jag har också nyss gjort samma surdeg som du - Jan Hedhs äpplebaserade på rågmjöl. Det tog lite längre tid att få fart på den än vad han angav, men han skrev ju precis det - kan man inte hålla typ 26 grader eller vad det nu var, så kan det dra ut mer på tiden. (26 grader har jag nog aldrig lyckats komma upp i - så här års får man vara nöjd om det håller sig över 16 grader i köket... snål husägare....  ;))
Jag bakade på surdegen, men tror att jag borde ha haft i mer mjöl, det blev lite för platta bröd tyckte jag. Nu vet man det till nästa gång!
Har kvar en slatt i kylen, tänkte mata om den ibland och hålla den vid liv. Och så torkade jag som han beskrev - det blev nog bra (har inte testat att väcka den torkade ännu). Ett tips kanske - för att blanda i mjöl till torkandet som han skrev att man skulle - jag körde i hushållsassistenten och tillsatte mjöl tills det blev bara smul av det. Då slapp jag alla stora klumpar som nog hade haft svårt att torka bra. Sedan lade jag det på en plåt med handuk luftigt över. Det var nog torrt på några dagar, men jag lät det stå i över en vecka för att vara säker....

En kul bok, det där, men man får icke ha bråttom.... Väldigt omständligt kan man tycka ibland, men resultatet är ju värt det - vilka bröd det blir!

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #4 skrivet: 12 sep-08 kl 14:52 »
Ja, man kanske skulle överväga att torka surdegen? Blir oftast bara ett matbrödsbak/vecka, mer hinner jag inte äta upp. Tyckte det blev himla mycket surdeg av Hedhs recept, har mängder i kylen.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #5 skrivet: 13 sep-08 kl 19:53 »
Jag brukar bara mata min surdeg en gång i veckan, max. Bakar sällan oftare nuförtiden. Men den fungerar fint, utvecklas kanske lite långsamare än en man matar varje dag.

Om man vill hålla jämn temperatur när man startar en surdeg kan man bygga en enkel låda. Klokast är att bygga den så att favoritburken/bunken passar. Masonite på sidorna räcker och trä på galvarna och "taket". Sen borrar man hål i taket och monterar dit en 25-40w lampa.
Jag använder en sån där "digital" termometer för att hålla hyffsad koll på tempen. Blir det för varmt är det bara att glänta lådan lite eller släcka lampan ett tag.  :)
/Attis

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #6 skrivet: 14 sep-08 kl 14:29 »
Jag har min surdeg (ca en dl)  i kylen tills jag ska använda den, matar inte alls. Den har stått upp till sex månader utan att ta nån större skada. Sen kvällen innan bakning blanmdar jag den med 6 dl ljummet vatten och så mycket rågmjöl att det blir en smet som går att spåra och låter stå ovanpå kylen över natten.

När jag startade den startade jag med vatten och rågmjöl, rörde på dag 2, matade på dag 3 och så var den klar på dag 4. Det fungerade. Det mesta fungerar, tror jag.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

speedwell

  • Inlägg: 124
    • Uppland
    • Min hemsida =D
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #7 skrivet: 06 feb-09 kl 22:45 »
Surdeg är ju helt individuellt hur det fungerar har jag kommit fram till av egna erfarenheter.. gjorde min första surdeg för kanske ett år sedan efter ett ganska ungefärligt recept från internet, den blev sådär, gick att baka på om man tillsatte något lite jäst också men luktade konstigt.. gjorde en ny också på ett halvdant recept och den blev också sådär.. Tänkte "nu j*klar ska jag få till en bra surdeg" och följde Jan Heds recept till punkt och pricka. Den luktade som en blandning av målarfärg och mögliga bananer och var bara att slänga på en gång.
Nu har jag satt igång min alldeles egna surdeg bara på känsla och den blir hur bra som helst...
Magi eller kemi/biologi? Jag vet inte......
Jobba aldrig så hårt att du inte kan med att le samtidigt - men om du måste, så får du le efteråt istället åt att du har gjort ett bra arbete.

 

memma

  • Inlägg: 347
    • Uppland
SV: Olika "surdegsskolor"?
« Svar #8 skrivet: 16 mar-09 kl 21:21 »
I början när du sätter en surdegskultur ska man ju inte mata dem varje dag men sen när den väl har fått fart så ska man mata den avrje dag innan man använder den.
När du sedan bakat färdigt och sparar din kultur så kan du mata den varje vecka-varje månad. När du sen vill använda den igen måste du ta fram den några dagar innan ,låta den stå i rumsvärme och mata varje dag å få upp farten tills du bakar ditt bröd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser