Verkar väldigt energikrävande om man inte har eld i spisen förståss. Jag har använt turkiska yoghurtstarter såhär (i princip samma men utan inkokning och något svalare vid starten)
Man kokar upp 1-3 liter mjölk, går med alla sorter men mindre fet än lättmjölk smakar ju inget
Kastrullen skall vara litet högre än mjölken så det inte händer en olycka på spisen

Den får koka i .... jag brukar räkna till 90 sen ta bort den från spisen
Då har det varit litet synliga bubblor, skall inte stormkoka.
Sen ställer man det svalt men ej i drag - Jag brukar ställa det i vattenbad i sinken och har i kallt vatten. Då kyls det snabbt.
När det är litet ljummet, får absolut inte vara varmare än baby-varmt, blandar man försiktigt i startkulturen.
Låt stå tills det är tjockt, kan ta några timmar eller över natten eller litet till beroende på årstid. Under lock är bäst, men får ej sluta tätt.
1-3 matskedar från föregående sats räcker som starter.
Ersättning: ej pasteuriserad eller homogeniserad sur produkt, långfil går utmärkt. Tätört går också. Även någon matsked från de där enlitersbuttarna från snabbköpet fungerar. Kan inte märka någon skillnad på turkisk och grekisk.
1:a dagen är denna yoghurt mild och ungarna brukar slurfa i sig alltihop. Och katten hjälper till.
2:a dagen börjar den få litet syrlighet, 3:e dagen är den som bäst men så länge finns den inte kvar

Den "turkiska" eller "grekiska" yoghurt som finns att köpa i enlitersbuttar i butikerna är gjord på grädde, det vet ni va? Den är jättefet alltså. Jag tycker den hemlagade slår den med hästlängder.
Fel man kan göra:
1. Det bildas en yta som påminner om gryn eller mjölkskinn och resten är flytande: Då har kulturen dött pga för hög temperatur. Koka upp mjölken igen och starta om.
2. Det blir ingenting, allt flyter men smakar liiiitet som från yoghurt: Vänta litet, det tar bara litet mera tid. Fyll på vattenbadet så det blir ljummet igen runtom kastrullen och låt det sedan svalna SAKTA. Senast 6 timmar senare bör det ha fixat sig. Låt bli att lyfta på locket hela tiden. Häll i startern medans mjölken är något varmare från början.